Hnětýnky jsou symbolem posvícení na Prácheňsku. Jsou také naší hrdostí, protože nikde jinde je nenajdete. Hnětýnky jsou z bohatého těsta a bohatě zdobené cukrovými ozdobami. Nejradši používám květy a holubičky, ale dnes seženete všechno od opic po půllitry piva. Hnětýnkami se obdárovávají ti nejbližší, ale u nás ve škole byl zvyk nosit je učitelce, kterou máte nejraději. Nosila jsem je i na vysoké profesorkám a teď je nosím kolegyním do práce. Původně je ale pekly prácheňské dívky svým milým za to, že s nimi celý rok na muzikách tančili. Hnětýnky nejsou ničím dietním, ale já si vymyslela trochu odlehčený recept, o který se s vámi také podělím. Formy na hnětýnky jsou dnes už po většinou nerezové, ale já pro vás mám nafocený unikát a rodinný poklad - smaltované formičky, které mi dala moje prababička z nádraží, která je v současnosti v domě s pečovatelskou službou takže už nepeče.
Klasická prácheňská litá hnětýnka:
Na 12 malých nebo 6 velkých hnětýnek:
Formičky na hnětýnky poctivě vymažte sádlem a vysypejte strouhankou. 300 g polohrubé mouky smíchejte s práškem do pečiva z vinného kamene. V misce utřete do pěny kostku tuku (máslo nebo kvalitní rostlinný tuk, Heru) s 200 g cukru, přilijte lžíci rumu a pravý vanilkový cukr nebo vanilku. Ze tří vajec (já dávám ale 4) oddělte žloutky a bílky, bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a žloutky přidejte k tuku s cukrem a promíchejte. Do žloutkové směsy postupně přidávejte mouku a opatrně vmíchávejte sníh. Těsto po lžících vložte do formiček, pokryjte jen dno, těsto se rozlije a hodně nabyde. Pro jistotu dávejte formičky na plech a ne rovnou do trouby, kdyby přetekly. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut podle velikosti forem. Když je špejle suchá, hnětýnky jsou hotové. Hnětýnky se polívají rozpuštěnou čokoládou, kterou potřete střed. Bílé hnětýnky se mažou rumovou polevou z moučkového cukru, rumu a horké vody. Do neztuhlé polevy zapíchejte souměrně cukrové ozdoby. Nebojte se barev a vzorů, mají být hodně veselé, možná až trochu přeplácané.Je koneckonců posvícení a je potřeba se promastit a pobavit před adventním půstem :)
Odlehčená a moderní varianta:
Potřebujete na 3 hnětýnky:
200g polohrubé rýžové mouky
2 vejce
1 velkou lžičku másla
1 velkou lžičku kokosového tuku
2 lžíce ořechového oleje
1 kypřící prášek do pečiva
1 lžíci medu (kokosové cukru, sirupu...)
Med,
tuky a žloutky vešleháme do pěny. Z bílků si vyšleháme sníh. Mouku
smícháme s kypřidlem. Do žloutkové směsy postupně opatrně vmícháváme
mouku i sníh. Formičky vytřeme tukem a vysypeme moukou nebo lépe
strouhankou. Do formiček přidáme těsto na 1 cm tloušťky. Pečeme na 180
stupňů asi 20 minut. Po vystydnutí zdobíme rozpuštěnou čokádou popřípadě
rumovou nebo citrónovou polevou a cukrovími ozdobičkami.
Tyhle jsou od moji mamky:
tady už toho mám dost :D |
Komentáře
Okomentovat