Přeskočit na hlavní obsah

Prácheňský poklad

Hnětýnky jsou symbolem posvícení na Prácheňsku. Jsou také naší hrdostí, protože nikde jinde je nenajdete. Hnětýnky jsou z bohatého těsta a bohatě zdobené cukrovými ozdobami. Nejradši používám květy a holubičky, ale dnes seženete všechno od opic po půllitry piva. Hnětýnkami se obdárovávají ti nejbližší, ale u nás ve škole byl zvyk nosit je učitelce, kterou máte nejraději. Nosila jsem je i na vysoké profesorkám a teď je nosím kolegyním do práce. Původně je ale pekly prácheňské dívky svým milým za to, že s nimi celý rok na muzikách tančili. Hnětýnky nejsou ničím dietním, ale já si vymyslela trochu odlehčený recept, o který se s vámi také podělím. Formy na hnětýnky jsou dnes už po většinou nerezové, ale já pro vás mám nafocený unikát a rodinný poklad - smaltované formičky, které mi dala moje prababička z nádraží, která je v současnosti v domě s pečovatelskou službou takže už nepeče.



Klasická prácheňská litá hnětýnka: 

Na 12 malých nebo 6 velkých hnětýnek:

Formičky na hnětýnky poctivě vymažte sádlem a vysypejte strouhankou. 300 g polohrubé mouky smíchejte s práškem do pečiva z vinného kamene. V misce utřete do pěny kostku tuku (máslo nebo kvalitní rostlinný tuk, Heru) s 200 g cukru, přilijte lžíci rumu a  pravý vanilkový cukr nebo vanilku. Ze tří vajec (já dávám ale 4) oddělte žloutky a bílky, bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a žloutky přidejte k tuku s cukrem a promíchejte. Do žloutkové směsy postupně přidávejte mouku a opatrně vmíchávejte sníh. Těsto po lžících vložte do formiček, pokryjte jen dno, těsto se rozlije a hodně nabyde. Pro jistotu dávejte formičky na plech a ne rovnou do trouby, kdyby přetekly. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut podle velikosti forem. Když je špejle suchá, hnětýnky jsou hotové. Hnětýnky se polívají rozpuštěnou čokoládou, kterou potřete střed. Bílé hnětýnky se mažou rumovou polevou z moučkového cukru, rumu a horké vody. Do neztuhlé polevy zapíchejte souměrně cukrové ozdoby. Nebojte se barev a vzorů, mají být hodně veselé, možná až trochu přeplácané.Je koneckonců posvícení a je potřeba se promastit a pobavit před adventním půstem :)



Odlehčená a moderní varianta:

Potřebujete na 3 hnětýnky:

200g polohrubé rýžové mouky
2 vejce
1 velkou lžičku másla
1 velkou lžičku kokosového tuku
2 lžíce ořechového oleje
1 kypřící prášek do pečiva
1 lžíci medu (kokosové cukru, sirupu...)

Med, tuky a žloutky vešleháme do pěny. Z bílků si vyšleháme sníh. Mouku smícháme s kypřidlem. Do žloutkové směsy postupně opatrně vmícháváme mouku i sníh. Formičky vytřeme tukem a vysypeme moukou nebo lépe strouhankou. Do formiček přidáme těsto na 1 cm tloušťky. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut. Po vystydnutí zdobíme rozpuštěnou čokádou popřípadě rumovou nebo citrónovou polevou a cukrovími ozdobičkami.





Tyhle jsou od moji mamky:

tady už toho mám dost :D

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...