Ze zabijačky lidé spracovali všechno. A jistě jim bylo líto vylít do stoky vodu, která zbyla z ovaru. Češi jsou národem polévkovým, a tak z tohoto v podstatě vepřového vývaru vymysleli dvě polévky, na které nedá řada lidí dopustit. Světlou a krvavou, z nichž ta krvavá se těší větší oblibě. Světlou zase ocení hlavně dětští strávníci, pro něž jsou často ostatní zabijačkové věci k nepozření.
Základem obou polévek je tedy voda, která zbyde v brutaru po vyndání ovaru, tedy masa. Světlá polévka se pak z vývaru vytvoří tak, že se do něj přidají vařené kroupy. Pokud chcete polévku bohatší a sytější, přidejte i maso z ovaru. Okořeňte solí, pepřem, majoránkou, česnekem. Toť vše. Díky kroupám nepotřebujete k polévce pečivo.
Prdelačka, to je název krvavé zabijačkové polévky. Tmavá, černá nebo červená se jí říká. Do vývarového základu se přilije krev a pak už přidáte zas jen kroupy, sůl, pepř, česnek a majoránku. Do prdelačky už nepatří maso.
Máte radši ovarovou nebo prdelačku? Nebo taky o zabijačce v koutě chroupete rohlík?
Základem obou polévek je tedy voda, která zbyde v brutaru po vyndání ovaru, tedy masa. Světlá polévka se pak z vývaru vytvoří tak, že se do něj přidají vařené kroupy. Pokud chcete polévku bohatší a sytější, přidejte i maso z ovaru. Okořeňte solí, pepřem, majoránkou, česnekem. Toť vše. Díky kroupám nepotřebujete k polévce pečivo.
Prdelačka, to je název krvavé zabijačkové polévky. Tmavá, černá nebo červená se jí říká. Do vývarového základu se přilije krev a pak už přidáte zas jen kroupy, sůl, pepř, česnek a majoránku. Do prdelačky už nepatří maso.
Máte radši ovarovou nebo prdelačku? Nebo taky o zabijačce v koutě chroupete rohlík?
Komentáře
Okomentovat