Přeskočit na hlavní obsah

Další tipy do ekologické domácnosti

Článek o tom, jak žít trochu ekologičtěji, aby se nám žilo na planetě lépe, jsem už psala. Nicméně člověk se stále vyvíjí a vymýšlí vylepšení. Takže tady jsou další zlepšováky, které jsem si pořídila od posledního článku. V článku najdete několik produktů, nejde však o reklamu. Zároveň přidám pár nápadů na domácí čistící prostředků, které přírodě neuškodí :)


Pytlíky na ovoce, zeleninu a pečivo
K Vánocům jsem dostala takovéto pytlíky na ovoce a zeleninu z organické bavlny. Myslím, že to budou mí věrní kamarádi při každém nákupu. Nějaké pytlíky jsem si už šila, ale další do rodiny se vždy hodí. Síťpvané používám na zeleninu, plné na pečivo. Pytlíčky jsou hezké, ekologické a v obchodě jsem s nimi neměla nejmenší problém. Když zeleninu vážím a vyjede mi samoleka, nalepím jí jednoduše na plátěný pytlík a po namarkování samolepku sloupnu. V obchodě se po mně lidé koukají a diví se, s čím to nakupuji. Třeba se inspirují a bude nás brzy mnohem více.

Nerez jde vymýt
Dále jsem dostala nerezovou krabičku na oběd nebo svačinu. Plastové dózy na víceropoužití taky nejsou špatné, ale snáze se poničí a špatně se z nich vymývá mastnota. Přítel dostal hned dvoupatrový kastrůlek. Ideální na rozdělelní přílohy a třeba omáčky. Já mám kastrůlek jednopatrový. Sáčky sežente leckde, ale takovýto nerezový kastrůlek jsem viděla jen na eshopu Kitchenette.



Bambusový kartáček
V DM drogérii jsem narazila na bambusové kartáčky. Měli je už dlouho, ale jen v dětské velikosti. Teď už mají dokonce dva druhy kartáčků pro dospělé. Cena je velmi příznivá (cca 80 korun). Kartáček je rozložitelný a zabalený v kartonové krabičce. Vyrábí se ve dvou variantách. Já doporučuji ten měkký (soft), protože neničí dásně. Čistí dobře a jsem s ním velmi spokojená.



Čističe do kuchyně i koupelny
Důvodů proč nekupovat běžné čistící prostředky je hned několi. Za prvé, stále se opakující plast. Všechna čistidla jsou v plastových lahvích, které vyhazujeme a vyhazujeme. Druhý důvod by vás možná hned nenapadl. Málokdo si totiž uvědomuje, že všechna voda, kterou doma spotřebujeme míří do našich řek nebo do přírody. Pokud máte septik, pak všechny chemikálie prosakují do půdy kolem něj. Pokud máte vlastní čističku odpadních vod, tak v ní je přepad do řeky. Pevné části sice zůstanou uvnitř, ale chemikálie z čistidel už ne. Neříkám, že je nemáte používat vůbec, ale někdy je to zbytečné. Posledním důvodem jsou finance, čistící prostředky, které vám představím v tomto článku jsou totiž mnohem levnější.

Univerzální voňavý octový čistič
Ocet naše babičky používali naprosto běžně. Jako slabá kyselina má desinfekční a odmašťující schopnost a skvěle se tedy hodí k čištění kuchyňských ploch nebo koupelny. Zápach octa může být často nepříjemný, a tak si ho můžete snadno ovonět. Do octa dejte na den macerovat slupky od citrusů (pomeranče, citróny, grepy...). Přidejte celou skořici a hřebíček. Poté ocet slijte, slupky a koření vyhoďte a ocet můžete následně používat. Voní velmi příjemně, trochu vánočně. Ideální je přelít ho do nějaké staré lahve s rozprašovačem. Skvěle čistí plochu kuchyňské linky, odkapávač na nádobí, sprchový kout....


Kola v rozprašovači
Kolu dnes někteří pijí po litrech. Původně ale byla vynalezena jako lék pro lékárníky. Skvěle působí na problémy s žaludkem a proti nevolnosti. Ti, kdo holdují pravidelnému pití koly, by ale měli vědět, že kola silně odvápňuje náš organismus. Ničí kosti a hlavně zuby, se kterými přichází do kontaktu. Na kole může vzniknout i regulerní závislost kvůli obsaženému kofeinu. Nicméně kola dokáže odvápnit nejen naše tělo. Můžeme ji použít na čištění záchodové mísy, kdy stačí po stranách vylít tento černý nápoj a nechat 15 minut působit. Čistí i kachličky nebo sklo. Kolu jednoduše nalijte do rozprašovače, třeba po vašem tělovém spreji a používejte jako čistič účinný proti vodnímu kameni a bakteriím. 
  
Začnete kompostovat nebo si pořídíte bambusový kartáček? Vše se počítá :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...