Přeskočit na hlavní obsah

Masopust

V našem českém liturgickém roku je období mezi zimou a jarním probouzením přírody a tomuto období říkáme masopustní. A právě o tom, jak se slavil masopust dříve a jak se slaví dnes, bude dnešní článek. Za 14 dní je to tady, tak ať jste připravěni. 

Oslavy jara
Masopustní období začíná po svátku Třech králů (6. ledna) a končí Popeleční středou, kterou naopak začíná dlouhý velikonoční půst. Svátek má původ v předkřesťanských kulturách, které bujarými oslavami vítali přicházející jaro. Není asi potřeba zdůrazňovat, že název je odvozen od slov maso a půst - tedy předesílá nadcházející postní období. Jakýmsi pomyslným vrcholem masopustu jsou Tučný čtvrtek, Taneční neděle, Masopustní pondělí a Maškarní úterý. 

Veselí před půstem
Na Tučný čtvrtek bývaly běžné zabijačky. Kde neměli prase, pekly aspoň husu. Podle pověry každý, kdo tento den hodně jedl a pil, měl mít po celé léto dost síly. Takže i vy neváhejte a pořádně se nadlábněte. O Taneční neděli se tančilo až do rána, lidé si užívali poslední radovánky před dlouhým půstem. Len měl být v příštím roce tak vysoký, jak vysoko skákala děvčata o tancovačce. Na Masopustní pondělí se pokračovalo v zábavě, na tuto už ale většinou nemohla svobodná, neprovdaná chasa. Pak už nastává ono úterý, které se slaví i dnes, akorát my ho kvůli pracovnímu vytížení slavíme většinou v sobotu. Průvod masek, který poveselil všechny sousedy přežil až do dnešních dní. Některé masky jsou velmi typické a bez nich to není ono. Nicméně o tom zas v jiném článku.

Loňský masopust jsme si pořádně užili. Ve vsi, kde bydlí teta se masopust slaví poctivě a se vší parádou. Pomáhá nám při tom hlavně místní SDH. Obcházíme sousedy a přinášíme dobrou náladu. Neobejde se to bez alkoholu a dobrého a mastného jídla. Vždyť je to poslední skotačení před velikonočním půstem :)
Přítel Petr šel za strašáka v poli, stačil pytel, sláma a kukuřice, Medvěd je tradiční masopustní maska

sousedé jsou vždy tak báječně pohostiní, zelňáky, sádlové pečivo, bábovky, koláče, punč, svařák...

šunku si dám tak 3x do roka, ale s chut, šla jsem za řezníka - masky řemeslníků jsou také tradiční

Loni byste v našem průvodu našli ovečky, kytky se zahradníkem, zlou královnu, kosmonauta, doktora, anděla, vodu a oheň...

masopust je hlavně o zábavě, pantátu položíme na postel a poskytneme mu anestezii :D

neptejte se....:D

koblihy a řízečky, před půstem je třeba se pořádně namastit :) Doplněno celým spektrem destilátů.D
Těšíte se na masopust? Za co půjdete? Nebo jen čekáte doma a vítáte průvod? Co jim nachystáte dobrého?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...