Příští týden tu máme velikonoční půst! Já to mám posunuté, protože jsme měli masopust už minulý víkend. Jak reágovat na postní období? Nemusíte přímo nejíst maso nebo nejíst vůbec, ale zkuste odlehčit svůj jídelníček. Dopřát si třeba bezmasí týden a jíst potraviny, které jsou pro naše tělo očistné. Zeleninové šťávy a byliny na očistu krve, kroupy na očistu jater, pohanku na regulaci krevního tlaku. Hodně vlákniny, vitamínů, obilovin... Tady je pár ispirativních receptů, které si připravuji já.
Fermentované vločky
Ovesné vločky jsou zázračná potravina. Jsou plné komplexních sacharidů, které udrží stabilní hladinu krevního cukru. Díky vláknině na dlouho zasytí, díky betaglutanům účinně snižují cholesterol. Já se inspirovala v pořadu Herbář a začala jsem vločky fermentovat. Tím se jakoby předtráví - jsou mekčí a sladší, lépe stravitelné. Vločky jednoduše zaliju mlékem (aby tak trochu plavaly). Pak je nechám přes noc v pokojové teplotě. Krásně nasáknout a lehce zfermentují. K takto připraveným vločkám přidám skořici a vajíčko. Směs pak liju do vaflovače vymazaného trochou řepkového oleje. Vafle pak můžete jíst jen tak. Jsou sladké dost. Přidat můžete marmeládu, jablečný tvaroh jako já na obrázku. Výborné jsou s javorovým sirupem a praženými oříšky nebo se šlehačkou a čokoládou.
Fermentovaná pohanka a když dojdou vejce
Zkusila jsem postup opakovat i s pohankou. Pohanku lámanku jsem tedy také naložila do mléka. Nicméně ráno jsem zjistila, že mi došly vajíčka. Tak jsem je nahradila jablečným piré, které jsem dělala v létě z letních jablek (recept) a vanilkovým pudinkovým práškem. Rovnou jsem tak měla vafle krásně ochucené jablky a vanilkou. Skvělý nápad, musím se pochválit :D Tyhle vafle jsem si pak dala do tvarohu s broskvovým džemem - recept zde.
Syrová pohanka
Celé jaro mám namočenou pohanku. Celu pohanku, kterou koupíte za pár korun v obchodě namočte do vody. Můžete přidat i různé oříšky a semínka. Semínka se ve vodě zaktivizují a rozjedou na plno sílu svých enzymů. Chia semínka nebo lněná semínka nabobtnají a vytvoří slizík. Pohanka změkne úplně stejně, jako kdybyste ji vařili. Pohanku pak přidávám do tvarohů, jogurtů, ovocných smoothies a tak dále.
Řepová šťáva
Posledním jarním očistným receptem je klasická řepová šťáva. Řepu oloupejte a odšťavněte v odšťavňovači. Pro lepší chuť přidejte hrušku nebo jablko a mrkev. Šťávu pijte jen tak nebo ředěnou. Vždy ale nalačno a po konzumaci si propláchněte pusu vodou, aby šťávy z ovoce a zeleniny nepůsobily zbytečně dlouho za zubní sklovinu.Slupky rozhodně nevyhazujte. Králíci si na nich pochutnají :)
Probiotický salát z kysaného zelí
Recept je inspirací od Margret Slimákové. Probiotický je proto, že obsahuje mnoho bakteriích příznivých pro naše střeva. Vemte kysané zelí (nejlepší je to, co jste so na podzim naložili ve sklepě, pokud ale nemáte vlastní doporučuji zelí z farmy U Miklasů), přidejte s k němu bílý tučný jogurt, třeba smetanový nebo řecký. Můžete přidat i pokrájenou čekanku, salát nebo řeřichu. Určitě nesmí chybět cibule, červená nebo žlutá. Salát ještě dochuťte solí, pepřem a vlašskými oříšky. Pro děti dochuťte sušeným ovocem - švestky nebo brusinky jsou ideální.
Komentáře
Okomentovat