Přeskočit na hlavní obsah

Moderní postní recepty na očistu

Příští týden tu máme velikonoční půst! Já to mám posunuté, protože jsme měli masopust už minulý víkend. Jak reágovat na postní období? Nemusíte přímo nejíst maso nebo nejíst vůbec, ale zkuste odlehčit svůj jídelníček. Dopřát si třeba bezmasí týden a jíst potraviny, které jsou pro naše tělo očistné. Zeleninové šťávy a byliny na očistu krve, kroupy na očistu jater, pohanku na regulaci krevního tlaku. Hodně vlákniny, vitamínů, obilovin... Tady je pár ispirativních receptů, které si připravuji já.

Fermentované vločky
Ovesné vločky jsou zázračná potravina. Jsou plné komplexních sacharidů, které udrží stabilní hladinu krevního cukru. Díky vláknině na dlouho zasytí, díky betaglutanům účinně snižují cholesterol. Já se inspirovala v pořadu Herbář a začala jsem vločky fermentovat. Tím se jakoby předtráví - jsou mekčí a sladší, lépe stravitelné. Vločky jednoduše zaliju mlékem (aby tak trochu plavaly). Pak je nechám přes noc v pokojové teplotě. Krásně nasáknout a lehce zfermentují. K takto připraveným vločkám přidám skořici a vajíčko. Směs pak liju do vaflovače vymazaného trochou řepkového oleje. Vafle pak můžete jíst jen tak. Jsou sladké dost. Přidat můžete marmeládu, jablečný tvaroh jako já na obrázku. Výborné jsou s javorovým sirupem a praženými oříšky nebo se šlehačkou a čokoládou. 



Fermentovaná pohanka a když dojdou vejce
Zkusila jsem postup opakovat i s pohankou. Pohanku lámanku jsem tedy také naložila do mléka. Nicméně ráno jsem zjistila, že mi došly vajíčka. Tak jsem je nahradila jablečným piré, které jsem dělala v létě z letních jablek (recept) a vanilkovým pudinkovým práškem. Rovnou jsem tak měla vafle krásně ochucené jablky a vanilkou. Skvělý nápad, musím se pochválit :D Tyhle vafle jsem si pak dala do tvarohu s broskvovým džemem - recept zde.


Syrová pohanka

Celé jaro mám namočenou pohanku. Celu pohanku, kterou koupíte za pár korun v obchodě namočte do vody. Můžete přidat i různé oříšky a semínka. Semínka se ve vodě zaktivizují a rozjedou na plno sílu svých enzymů. Chia semínka nebo lněná semínka nabobtnají a vytvoří slizík. Pohanka změkne úplně stejně, jako kdybyste ji vařili. Pohanku pak přidávám do tvarohů, jogurtů, ovocných smoothies a tak dále. 






Řepová šťáva

Posledním jarním očistným receptem je klasická řepová šťáva. Řepu oloupejte a odšťavněte v odšťavňovači. Pro lepší chuť přidejte hrušku nebo jablko a mrkev. Šťávu pijte jen tak nebo ředěnou. Vždy ale nalačno a po konzumaci si propláchněte pusu vodou, aby šťávy z ovoce a zeleniny nepůsobily zbytečně dlouho za zubní sklovinu.Slupky rozhodně nevyhazujte. Králíci si na nich pochutnají :)




Probiotický salát z kysaného zelí

Recept je inspirací od Margret Slimákové. Probiotický je proto, že obsahuje mnoho bakteriích příznivých pro naše střeva. Vemte kysané zelí (nejlepší je to, co jste so na podzim naložili ve sklepě, pokud ale nemáte vlastní doporučuji zelí z farmy U Miklasů), přidejte s k němu bílý tučný jogurt, třeba smetanový nebo řecký. Můžete přidat i pokrájenou čekanku, salát nebo řeřichu. Určitě nesmí chybět cibule, červená nebo žlutá. Salát ještě dochuťte solí, pepřem a vlašskými oříšky. Pro děti dochuťte sušeným ovocem - švestky nebo brusinky jsou ideální.








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...