Přeskočit na hlavní obsah

Špindo, vítáme tě v rodině!

Králíky jsem si zamilovala ze všech hospodářských zvířat nejvíce. Jsou krásní, úsporní na prostory, relativně nenároční na čas i stravu. Mají velmi chutné maso a jsou prostě nádherně měkoučcí. Ze všech plemen se mi vždy nejvíce líbili strakáči. Takže jsem se rozhodla, že budu chovat právě české strakáče.  A to ty úplně obyčejné černé. Pro neznalé králičích plemen je potřeba říci, že strakáčů je celá řada - anglický, maklemburský, německý... A barev, které mohou jejich flíčky mít je taky hned několik - divoké zbarvení, havana, modré....

Už je náš!

Samec do chovu
V říjnu jsem dostala samici Kloky, ale neměla jsem k ní samce. Teta sice navrhovala, že ji můžeme na připuštění jen někam vozit, ale já cítila, že jako chovatel bych měla mít chovný pár. Abych do našeho okresu přinesla novou krev, vydala jsem se na nákupy do nedalekých Strakonic. Tam byla 2. února výstava králíků a holubů. České strakáče tam zastupovali tři samice a jen jeden samec. Volba byla tedy jasná. Nicméně Špinda se mi hned líbil. Byla jsem ale nepříjmeně překvapená, když sjem zjistila, že je chovatelky s trvalým bydlištěm v Neznašově. Což je asi 3 km od nás. Naštěstí jsme se s chovatelkou kontaktovaly přes Facebook a zjistila jsem, že už bydlí a chová a králíky v Čepřovicích. Podle rodokmenu má Kloky i Špinda jiné předky, takže jsem spokojená. Odvezla jsem si ho domů v kleci pro hlodavce. Noc strávil u mých rodičů v bytě a ráno jsme autem vyrazili směr Týn nad Vltavou. Snažila jsem se celou cestu moc necukat s autem, aby mu nebylo zle :D Špinda se hned ukázal jako celkem kliďas. Rychle si zvykal, sežral dvě mrkve, jen se trochu klepal, když se k němu nahrnulo více lidí a pak na statku psi. Špindovi jsem bohatě vystlala dva kotce slámou, dostal čerstvé seno, ječmen a vodu. Teď ho nechám ještě trochu povyrůst a pak ho seznámím s Kloky. Přeji mu hodně zdraví a mnoho mláďat. 
Říkám, musíme to zdokumentovat :D


Napřed kydání a čištění
Pak stlaní čerstvé slámy


Neználkův kamarád
Možná si říkáte, kde jsme vzali to jméno Špinda. Že jste ho už někde slyšeli? To jistě, pokud jste četli Neználka ve Slunečním městě. Tam se vyskytuje postava jménem Špinda Strakáček, maleček, který nosí šedé oblečení, aby ho nemusel prát, když se ušpiní. Jméno vymyslel můj přítel Petr. 







Líbí se vám Špinda?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...