Přeskočit na hlavní obsah

Zahrada na talíři v zimě 2. část

Druhý a poslední článek, který bude inspirací pro všechny, kteří jí jen českou lokální a sezónní zeleninu, a chtějí si i v zimě pochutnat na tom skromném výběru zeleniny, který naše sklepy nabízí. První článek zahrady na talíři, vydaný na začátku ledna, měl docela úspěch. Receptů na zpracování zimní zeleniny je ale spoustu, a já dál v kuchyni experimentovala. Řepy, jablek, hrušek, mrkve, celeru, petržele, kapusty, zelí nebo pórku je stále dost a tak vařím a vařím. Tady je dávka ještě čtyř receptů, které vám ukážou, že si na sezónních, lokálních zeleninových jídlech můžete pochutnat i v únoru.

Pórkové tousty se salátkem, to je taková rychlá večeře nebo vydatná snídaně. V zimě určitě jezte tousty ještě teplé. Na másle si osmahněte zimní pórek (v přípradě nouze šalotku nebo cibuli). Po chvilce podlijte kapkou vody a duste do měkka. Mezitím si oloupejte řepu, mrkev a jablko (slupky nechte králíkům). Všechno nastrouhejte a smíchejte s octem, medem a hrubozrnou hořčičí. Já použila naší domácí medovou hořčici. V topinkovači si opečte dva celozrnné tousty. Na vzniklé topinky poklaďte měkký pórek a zasypte strouhaným sýrem, který se krásně rozpustí. Jezte teplé spolu se salátem. Tousty taky můžete rovnou zapéct v toustovači, ale ten my doma nemáme. Zaručuji vám velkou dobrotu!


Strouhané jablíčko se skořicí - sváča z dětství
Strouhané jablko mi nedovolí nepřipsat sem ještě recept na mojí oblíbenou dětskou zimní přesnídávku. Jablka nastrouhejte a přidejte skořici. Jezte jen tak. Kdyby byla jablka trpká, přidejte med. Pokud chcete ještě bohatší svačinku, zasypte jablko mrkví, hrozinkami, vlašáky.... Dětem jablíčka oloupejte, ale sami si nastrouhejte i slupku,  kvůli obsahu vlániny.




V minulém článku jsem vám poradila svůj recept na zadělávanou kapustu. Ačkoliv je takto upravená kapusta vynikající, věřím, že některé z vás spíš odradila :) Tady nabízím tedy kapustu v podobě karbanátků. Ty zachutnaly i mému příteli, který kapustu jinak nejí. Můžete je jíst s bramborem, salátem nebo jen tak. Postup na kapustové karbanátky je téměř stejný jako na ty masové. Kapustu povařte a rozmačkejte, přidejte vajíčko, sůl, pepř, majoránku, česnek a strouhanku. Ze směsi vytvarujte karbanátky a ty obalte ve strouhance. Smažte na oleji. Pro dietnější variantů můžete karbanátky upéct v troubě potřené trochou oleje. 



A co k pití k takovým dobrotám? Vyzkoušejte výborný čaj z jablečných slupek. Až budete příště péct štrůdl, nechte si slupky. Ty pak v hrnci zalijte vodou. Přidat můžete šípky nebo skořici. Vše nechte probublávat asi 5 minut. Nebo zahřejte vodu jen na 80 stupňů a nechte slupky louhovat aspoň hodinu. Tím ušetříte nějaký ten vitamín. Čaj doslaďte medem. Buďte jako naše prababičky a upotřebte v kuchyni každý zbyteček.

 
Mezi námi, už se moc těším na jaro. Na omeletu s kopřivami nebo popencovou polívku :) Co vy?




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...