Druhý a poslední článek, který bude inspirací pro všechny, kteří jí jen českou lokální a sezónní zeleninu, a chtějí si i v zimě pochutnat na tom skromném výběru zeleniny, který naše sklepy nabízí. První článek zahrady na talíři, vydaný na začátku ledna, měl docela úspěch. Receptů na zpracování zimní zeleniny je ale spoustu, a já dál v kuchyni experimentovala. Řepy, jablek, hrušek, mrkve, celeru, petržele, kapusty, zelí nebo pórku je stále dost a tak vařím a vařím. Tady je dávka ještě čtyř receptů, které vám ukážou, že si na sezónních, lokálních zeleninových jídlech můžete pochutnat i v únoru.
Pórkové tousty se salátkem, to je taková rychlá večeře nebo vydatná snídaně. V zimě určitě jezte tousty ještě teplé. Na másle si osmahněte zimní pórek (v přípradě nouze šalotku nebo cibuli). Po chvilce podlijte kapkou vody a duste do měkka. Mezitím si oloupejte řepu, mrkev a jablko (slupky nechte králíkům). Všechno nastrouhejte a smíchejte s octem, medem a hrubozrnou hořčičí. Já použila naší domácí medovou hořčici. V topinkovači si opečte dva celozrnné tousty. Na vzniklé topinky poklaďte měkký pórek a zasypte strouhaným sýrem, který se krásně rozpustí. Jezte teplé spolu se salátem. Tousty taky můžete rovnou zapéct v toustovači, ale ten my doma nemáme. Zaručuji vám velkou dobrotu!
Strouhané jablíčko se skořicí - sváča z dětství
Strouhané jablko mi nedovolí nepřipsat sem ještě recept na mojí oblíbenou dětskou zimní přesnídávku. Jablka nastrouhejte a přidejte skořici. Jezte jen tak. Kdyby byla jablka trpká, přidejte med. Pokud chcete ještě bohatší svačinku, zasypte jablko mrkví, hrozinkami, vlašáky.... Dětem jablíčka oloupejte, ale sami si nastrouhejte i slupku, kvůli obsahu vlániny.
V minulém článku jsem vám poradila svůj recept na zadělávanou kapustu. Ačkoliv je takto upravená kapusta vynikající, věřím, že některé z vás spíš odradila :) Tady nabízím tedy kapustu v podobě karbanátků. Ty zachutnaly i mému příteli, který kapustu jinak nejí. Můžete je jíst s bramborem, salátem nebo jen tak. Postup na kapustové karbanátky je téměř stejný jako na ty masové. Kapustu povařte a rozmačkejte, přidejte vajíčko, sůl, pepř, majoránku, česnek a strouhanku. Ze směsi vytvarujte karbanátky a ty obalte ve strouhance. Smažte na oleji. Pro dietnější variantů můžete karbanátky upéct v troubě potřené trochou oleje.
A co k pití k takovým dobrotám? Vyzkoušejte výborný čaj z jablečných slupek. Až budete příště péct štrůdl, nechte si slupky. Ty pak v hrnci zalijte vodou. Přidat můžete šípky nebo skořici. Vše nechte probublávat asi 5 minut. Nebo zahřejte vodu jen na 80 stupňů a nechte slupky louhovat aspoň hodinu. Tím ušetříte nějaký ten vitamín. Čaj doslaďte medem. Buďte jako naše prababičky a upotřebte v kuchyni každý zbyteček.
Mezi námi, už se moc těším na jaro. Na omeletu s kopřivami nebo popencovou polívku :) Co vy? |
Komentáře
Okomentovat