Masopust je období během něhož se můžeme dosytosti najíst a nabažit mastného, slaného, sladkého. Období, kdy se můžeme vyblbnout a opít. Vždyť přichází nejdelší postní období roku. Jedním z tradičních masopustních jídel jsou i koblihy. Poctivé zlatavé koblížky plněné tradičně domácí jahodovou marmeládou. Myslím, že se bude celý průvod masek olizovat až za ušima.
Masopustní koblihy
Nejprve si ve 200 ml vlažného mléka rozdrobte kostku kvasnic. Přidejte trochu cukru a špetku mouky. Nechte vzejít kvásek. V misce vylehejte 3 žloutky s lžicí cukru a 50 g hery (nebo jiného tuku, máslo, sádlo). Do vzniklé třené směsi přidejte 2 lžíce rumu, kvásek a 500 g hladké bílé mouky. Těsto opravdu pořádně propracujte vařečkou. Klidně i ručně, jen spalte nějaké ty kalorie, co snědením koblih naberete :D Hladké těsto nechte 30 minut kynout. Pak ho vyválejte na placku a vykrajujte kolečka. Polovinu koleček poklaďte lžičkou oblíbené marmelády, ta jahodová je nejlepší. Kolečka pak spojte a spoje pomačkejte. Koblížky pak nechte ještě aspoň 15 minut kynout, jinak se vám v oleji rozlepí a marmeláda vyteče. V kastrůlku roztopte řepkový olej. Musí ho být dost, aby koblihy plavaly. Pak koblížky vhazujte do rozpáleného oleje. Jde to rychle, koblížky obraťte, aby byly zlatavé ze všech stran. Koblihy dejte na ubrousek, který nasaje přebytečný olej. Podávejte teplé nebo vychladlé, posypané moučkovým cukrem. Z těsta můžete tvarovat i kuličky, vrtulky nebo copy, které pak vyválíte v moučkovém cukru se skořicí.
Ještě přidávám krátký exkurz do našeho včerejšího masopustu :D Přítel šel za medvěda, kamarád za ženskou a strejda za podomního obchodníka ze 30. let :D
A na závěr přidávám pár pranostik na masopustní období:
Masopust na slunci - pomlázka u kamen.
O masopustě rampouchy, úrodný rok na mouchy.
Konec masopustu jasný - len krásný.
Březnový slunce má krátký ruce.
V březnu prach a dubnu bláto - sedlákovi roste zlato.
Komentáře
Okomentovat