Přeskočit na hlavní obsah

Masopustní koblihy

Masopust je období během něhož se můžeme dosytosti najíst a nabažit mastného, slaného, sladkého. Období, kdy se můžeme vyblbnout a opít. Vždyť přichází nejdelší postní období roku. Jedním z tradičních masopustních jídel jsou i koblihy. Poctivé zlatavé koblížky plněné tradičně domácí jahodovou marmeládou. Myslím, že se bude celý průvod masek olizovat až za ušima.

 

 Masopustní koblihy

Nejprve si ve 200 ml vlažného mléka rozdrobte kostku kvasnic. Přidejte trochu cukru a špetku mouky. Nechte vzejít kvásek. V misce vylehejte 3 žloutky s lžicí cukru a 50 g hery (nebo jiného tuku, máslo, sádlo). Do vzniklé třené směsi přidejte 2 lžíce rumu, kvásek a 500 g hladké bílé mouky. Těsto opravdu pořádně propracujte vařečkou. Klidně i ručně, jen spalte nějaké ty kalorie, co snědením koblih naberete :D Hladké těsto nechte 30 minut kynout. Pak ho vyválejte na placku a vykrajujte kolečka. Polovinu koleček poklaďte lžičkou oblíbené marmelády, ta jahodová je nejlepší. Kolečka pak spojte a spoje pomačkejte. Koblížky pak nechte ještě aspoň 15 minut kynout, jinak se vám v oleji rozlepí a marmeláda vyteče. V kastrůlku roztopte řepkový olej. Musí ho být dost, aby koblihy plavaly. Pak koblížky vhazujte do rozpáleného oleje. Jde to rychle, koblížky obraťte, aby byly zlatavé ze všech stran. Koblihy dejte na ubrousek, který nasaje přebytečný olej. Podávejte teplé nebo vychladlé, posypané moučkovým cukrem. Z těsta můžete tvarovat i kuličky, vrtulky nebo copy, které pak vyválíte v moučkovém cukru se skořicí. 




Ještě přidávám krátký exkurz do našeho včerejšího masopustu :D Přítel šel za medvěda, kamarád za ženskou a strejda za podomního obchodníka ze 30. let :D



A na závěr přidávám pár pranostik na masopustní období: 

Masopust na slunci - pomlázka u kamen.

O masopustě rampouchy, úrodný rok na mouchy.

Konec masopustu jasný - len krásný.

Březnový slunce má krátký ruce.

V březnu prach a dubnu bláto - sedlákovi roste zlato.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...