Každá zabijačka začíná dvěma pochutinami mozečkem a ovarem. Mozeček je skutečně mozek prasete smíchaný s vejci a opečený na pánvi. Já na zabijačce pravidelně konzumuji jen jogurty, takže mě rozhodně mozeček jíst neuvidíte, ale pro většinu lidí je to pochutina, o kterou stojí za to bojovat :)
Tento článek vám ale poskytne návod na přípravu ovaru a staročeské vejmrdy. Ovar je vlastně strašně jednoduchý. Ovar se jí jen tak s chlebem a zároveň je nezbytnou surovinou pro přípravu tlačenek, jitrnic, prejtu a dalších lahůdek. Proto s ovarem i začínám, protože v dalších článkcích Domácího řezníka z něj budeme vycházet.
Na ovar si nechte vepřovou hlavu, vnitřnosti (ledviny, srdce, jazyk, játra), můžete přidat lalok, bok a pokud chcete i hodně libového masa, přidejte i nějakou plec. Vše vložte do brutaru (v domácích podmínkách do hrnce) a vařte ve vodě. Hodně přikládejte a ode dna míchejte, aby se vám ovar nepřipálil. Když je maso uvařené, vyndejte ho na prkýnko a krájejte. Pořádně osolte a podávejte s hořčicí, klidně i nějakou pikantnější a nesmí chybět čerstvý chléb a čerstvý křen.
Křen můžete i vymazlit a připravit si z něj vejmrdu. Ke křenu přistrouhejte jablíčko, přilijte trochu octa, cukr a nakonec přilijte trochu vody z ovaru. Někde jsem našla i recept, že se přidává strouhaná mrkev.
Tak co? Bude zabijačka?
Tento článek vám ale poskytne návod na přípravu ovaru a staročeské vejmrdy. Ovar je vlastně strašně jednoduchý. Ovar se jí jen tak s chlebem a zároveň je nezbytnou surovinou pro přípravu tlačenek, jitrnic, prejtu a dalších lahůdek. Proto s ovarem i začínám, protože v dalších článkcích Domácího řezníka z něj budeme vycházet.
Na ovar si nechte vepřovou hlavu, vnitřnosti (ledviny, srdce, jazyk, játra), můžete přidat lalok, bok a pokud chcete i hodně libového masa, přidejte i nějakou plec. Vše vložte do brutaru (v domácích podmínkách do hrnce) a vařte ve vodě. Hodně přikládejte a ode dna míchejte, aby se vám ovar nepřipálil. Když je maso uvařené, vyndejte ho na prkýnko a krájejte. Pořádně osolte a podávejte s hořčicí, klidně i nějakou pikantnější a nesmí chybět čerstvý chléb a čerstvý křen.
prasovar :D |
někdo má radši tlustší někdo libový |
Křen můžete i vymazlit a připravit si z něj vejmrdu. Ke křenu přistrouhejte jablíčko, přilijte trochu octa, cukr a nakonec přilijte trochu vody z ovaru. Někde jsem našla i recept, že se přidává strouhaná mrkev.
Tak co? Bude zabijačka?
Komentáře
Okomentovat