Přeskočit na hlavní obsah

Domácí řezník 1.díl: Ovar a vejmrda

Každá zabijačka začíná dvěma pochutinami mozečkem a ovarem. Mozeček je skutečně mozek prasete smíchaný s vejci a opečený na pánvi. Já na zabijačce pravidelně konzumuji jen jogurty, takže mě rozhodně mozeček jíst neuvidíte, ale pro většinu lidí je to pochutina, o kterou stojí za to bojovat :)

Tento článek vám ale poskytne návod na přípravu ovaru a staročeské vejmrdy. Ovar je vlastně strašně jednoduchý. Ovar se jí jen tak s chlebem a zároveň je nezbytnou surovinou pro přípravu tlačenek, jitrnic, prejtu a dalších lahůdek. Proto s ovarem i začínám, protože v dalších článkcích Domácího řezníka z něj budeme vycházet.


Na ovar si nechte vepřovou hlavu, vnitřnosti (ledviny, srdce, jazyk, játra), můžete přidat lalok, bok a pokud chcete i hodně libového masa, přidejte i nějakou plec. Vše vložte do brutaru (v domácích podmínkách do hrnce) a vařte ve vodě. Hodně přikládejte a ode dna míchejte, aby se vám ovar nepřipálil. Když je maso uvařené, vyndejte ho na prkýnko a krájejte. Pořádně osolte a podávejte s hořčicí, klidně i nějakou pikantnější a nesmí chybět čerstvý chléb a čerstvý křen.

prasovar :D

někdo má radši tlustší někdo libový

Křen můžete i vymazlit a připravit si z něj vejmrdu. Ke křenu přistrouhejte jablíčko, přilijte trochu octa, cukr a nakonec přilijte trochu vody z ovaru. Někde jsem našla i recept, že se přidává strouhaná mrkev.




Tak co? Bude zabijačka?













Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...