Přeskočit na hlavní obsah

Seminář na téma zpracování mléka na ekofarmách od legislativy až po distribuci zákazníkům

Vzhledem k tomu, že pracuji ve firmě, která se specializuje i na bio zemědělství a jsme tedy členy Pro-bia, mi přišel e-mail s pozvánkou na tento seminář. Moje teta dělá profesionální sýry a tak jsme si seminář nemohly nechat ujít. Cesta do Sušice proběhla lehce (jediný problém byl, že teta zaspala a já na ní čekala :D). Těšila jsem se i na město samotné, protože miluju Kriminální příběhy ze staré Šumavy od Vladimíra Šindeláře a mnoho z nich se odehrává v okolí tohoto krásného města. Seminář se odehrával v malém salónku restaurace u Vítkovců kousek od Sušického náměstí. Sešlo se nás celkem asi 6 párů a nějakým zázrakem jsem se tam vešli. Překvapilo mě, že jsem nebyli až tak zdaleka. Farmáři přijeli i z Jihomoravského kraje nebo od Kutné Hory. Birokracie kolem prodeje farmářských výrobků je děsná. Ale je to logické, protože každou klobásku, kterou prodáte neprodají Kostelecké uzeniny. Každé kuře, které oškubete a prodáte neprodá Vodňaské kuře, a my víme, komu tyto podniky patří...Pan inženýr nám tedy říkal o legislativě prodeje nejen mléka, ale všech farmářských produktů. Jak se správně označují, v jakých podmínkách se zpracovávají. Během jeho vyprávění jsme dělali několik přestávek, během niž nám jeho žena předváděla výrobu pařeného sýra halloumi, který jsem si pak i odnesli domů. Všichni přítomní už se výrobou sýra a farmařením zaobírali delší dobu, takže přednáška byla dosti odborná.


Po semináři jsme všichni navštívili farmu Melcher v Červených Dvorech u Sušice. Na první pohled bych ani neuhádla, že jde o bio farmu se sýrárnou. Čekala jsem malé JZD, a místo toho to byl rodinný domek u lesa, vedle něhož se pásla desítka kravek. V rodinném domku byly jen dvě malé místnosti věnující se zpracování mléka. Sýrárna se sterilním prostředím a velkým kotlem a zrací místnost, kde zrála krásná kola sýrů. Výroba zde probíhá opravdu v malém, ale je dost velká, aby uživila tuto jednu rodinu. Sýry jsme mohli i ochutnat a byly skutečně výborné.

Pokud byste se zajímali o tuto problematiku, doporučuji sledovat stránky pro-bio a navštívit podobné semináře, nejlepší sýrařské kurzy se konají v Pacově (jednou snad i u nás). Popřípadě si můžete přečíst Příručku pro řemeslné a faremní zpracování mléka, kterou napsal pán, který nás školil ve spolupráci s MZ. Stáhnete jí zdarma zde.

Doufám, že v budoucnu budu moci i na další podobné semináře. A kdo ví, třeba za pár let bude podobný seminář i u nás na bio sadech nebo v naší sýrarně, kterou plánujeme postavit :)



zrací místnost byla plná poliček s bochníčky
sýr už je sražený a teď se lisuje, pak ho čeká paření v horké syrovátce
sýrárna byla maličká, sotva se nás tam 7 vešlo

hygiena musí být, mléko je hlavně o hygieně

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...