Vzhledem k tomu, že pracuji ve firmě, která se specializuje i na bio zemědělství a jsme tedy členy Pro-bia, mi přišel e-mail s pozvánkou na tento seminář. Moje teta dělá profesionální sýry a tak jsme si seminář nemohly nechat ujít. Cesta do Sušice proběhla lehce (jediný problém byl, že teta zaspala a já na ní čekala :D). Těšila jsem se i na město samotné, protože miluju Kriminální příběhy ze staré Šumavy od Vladimíra Šindeláře a mnoho z nich se odehrává v okolí tohoto krásného města. Seminář se odehrával v malém salónku restaurace u Vítkovců kousek od Sušického náměstí. Sešlo se nás celkem asi 6 párů a nějakým zázrakem jsem se tam vešli. Překvapilo mě, že jsem nebyli až tak zdaleka. Farmáři přijeli i z Jihomoravského kraje nebo od Kutné Hory. Birokracie kolem prodeje farmářských výrobků je děsná. Ale je to logické, protože každou klobásku, kterou prodáte neprodají Kostelecké uzeniny. Každé kuře, které oškubete a prodáte neprodá Vodňaské kuře, a my víme, komu tyto podniky patří...Pan inženýr nám tedy říkal o legislativě prodeje nejen mléka, ale všech farmářských produktů. Jak se správně označují, v jakých podmínkách se zpracovávají. Během jeho vyprávění jsme dělali několik přestávek, během niž nám jeho žena předváděla výrobu pařeného sýra halloumi, který jsem si pak i odnesli domů. Všichni přítomní už se výrobou sýra a farmařením zaobírali delší dobu, takže přednáška byla dosti odborná.
Po semináři jsme všichni navštívili farmu Melcher v Červených Dvorech u Sušice. Na první pohled bych ani neuhádla, že jde o bio farmu se sýrárnou. Čekala jsem malé JZD, a místo toho to byl rodinný domek u lesa, vedle něhož se pásla desítka kravek. V rodinném domku byly jen dvě malé místnosti věnující se zpracování mléka. Sýrárna se sterilním prostředím a velkým kotlem a zrací místnost, kde zrála krásná kola sýrů. Výroba zde probíhá opravdu v malém, ale je dost velká, aby uživila tuto jednu rodinu. Sýry jsme mohli i ochutnat a byly skutečně výborné.
Pokud byste se zajímali o tuto problematiku, doporučuji sledovat stránky
pro-bio a navštívit podobné semináře,
nejlepší sýrařské kurzy se konají v Pacově (jednou snad i u nás). Popřípadě si můžete přečíst Příručku pro řemeslné a faremní zpracování mléka, kterou napsal pán, který nás školil ve spolupráci s MZ. Stáhnete jí zdarma
zde.
Doufám, že v budoucnu budu moci i na další podobné semináře. A kdo ví, třeba za pár let bude podobný seminář i u nás na bio sadech nebo v naší sýrarně, kterou plánujeme postavit :)
 |
zrací místnost byla plná poliček s bochníčky |
 |
sýr už je sražený a teď se lisuje, pak ho čeká paření v horké syrovátce |
 |
sýrárna byla maličká, sotva se nás tam 7 vešlo |
 |
hygiena musí být, mléko je hlavně o hygieně |
Komentáře
Okomentovat