Přeskočit na hlavní obsah

Říjen: jablka, ořechy a dýně



 Letos se urodilo! Máme spoustu skvěle chutnajících jablek a ořešáky se taky pochlapily a vydaly bohatou úrodu. Takže já si to užívám a škrabu, strouhám, louskám a drtím. Dýně mě letos zklamaly, měla jsem zasazené dvě a ani jedna nenarostla, asi to bylo tím suchem nebo zase zařádit srnec, ale musím letos dýně kupovat. Příští rok jich zasadím minimálně 10 a běda jim :D




Dýňová polévka se zázvorem

Tak tohle vylepšení mám od tchýně. Dýňovka je vždycky dobrá, ale zázvor ji posune do výšších tříd. Navíc na podzim díky zázvoru zahřeje dvakrát. Na tuku zpěňte cibuli (já použila kokosový), přidejte mrkev a dýni hokaido, která se nmusí loupat nebo jinou ale oloupanou. Já použila jednu střední cibuli, 5 malých mrkví a jednu 700 g dýni. Pak  jsem přidala 2 cm zázvoru a vařila asi 30 minut pod pokličkou. Dochuťte solí, pepřem a rozmixujte.

Foodstyling šel stranou, měla jsem jí na oběd v práci


Jablečný koláč z ořechového těsta

Výborný koláč, který boduje i u mého přítele, který ovocné moučníky nemusí. Těsto je skvělé, křupavé s ořechovou chutí a náplň je trochu vylepšená štrůdl. Koláč je hezčí normálně na plech a krájet na kostky, ale my jsme jen dva takže peču jen malý kruhový koláč.

Na těsto stačí vylouskat vlašáky a ty podrtit, pomixovat nebo umlýt. K vlašákům přidejte mouky 1:1 hladkou bílou s hladkou špaldovou, která má také ořechovou chuť a je zdravější. Dále přidejte jedno vajíčko od slepičky a 1 lžíci ořechového oleje. Do požadované hustoty dolijte vodu nebo mléko. Musí vám vzniknout těsto jako na linecké, které půjde válet. Těsto odložte a na nápň oloupjte a pokrájejte na kostky jablka, k nim zamíchejte vanilkový cukr, vanilkový pudink a skořici. Z těsta vyválejte dvě placky podle velikosti pekáče, který si vymažte. Jednu placku vložte na dno, přidejte jablečnou náplň a zkryjte druhou plackou z těsta. Pečte 30 minut.  


Ořechové pesto 


Pesta jsou ideální vitariánská pochoutka. Studená se zamíchávají do horkých těstovin. Toto je lokální české pesto z podzimních surovin, které potkáte na zahradě. Uvařte si celozrnné těstoviny (nebo semolinové či jiné). Nalouskané vlašáky rozmixujte s mrkvovou natí (v létě nehraďte bazalkou), solí, pepřem, parmazánem a za studena lisovaným olejem, já použila řepkový. Pokud nemáte vlašáky, můžete je nahradit opraženým slunečnicovým semínkem. Rozmixované pesto vmíchejte do těstovin. Velká dobrota, která dobře poslouží jako lehká večeře. 






Karamelová jablka na cokoliv :D

Na pánvi si rozehřejte máslo a k němu přidejte jablíčka a zaprašte trochou skořicového cukru nebo raději zkuste med a skořici. Jablíčka se vám krásně obalí karamelem. Můžete k nim samosebou přidat vlašáky, hrozinky, mošt... Takováto jablka skvěle dochutí kaši, jogurt, tvaroh, palačinky, lívance...




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...