Letos se urodilo! Máme spoustu skvěle chutnajících jablek a ořešáky se taky pochlapily a vydaly bohatou úrodu. Takže já si to užívám a škrabu, strouhám, louskám a drtím. Dýně mě letos zklamaly, měla jsem zasazené dvě a ani jedna nenarostla, asi to bylo tím suchem nebo zase zařádit srnec, ale musím letos dýně kupovat. Příští rok jich zasadím minimálně 10 a běda jim :D
Dýňová polévka se zázvorem
Tak tohle vylepšení mám od tchýně. Dýňovka je vždycky dobrá, ale zázvor ji posune do výšších tříd. Navíc na podzim díky zázvoru zahřeje dvakrát. Na tuku zpěňte cibuli (já použila kokosový), přidejte mrkev a dýni hokaido, která se nmusí loupat nebo jinou ale oloupanou. Já použila jednu střední cibuli, 5 malých mrkví a jednu 700 g dýni. Pak jsem přidala 2 cm zázvoru a vařila asi 30 minut pod pokličkou. Dochuťte solí, pepřem a rozmixujte.
Foodstyling šel stranou, měla jsem jí na oběd v práci |
Jablečný koláč z ořechového těsta
Výborný koláč, který boduje i u mého přítele, který ovocné moučníky nemusí. Těsto je skvělé, křupavé s ořechovou chutí a náplň je trochu vylepšená štrůdl. Koláč je hezčí normálně na plech a krájet na kostky, ale my jsme jen dva takže peču jen malý kruhový koláč.
Na těsto stačí vylouskat vlašáky a ty podrtit, pomixovat nebo umlýt. K vlašákům přidejte mouky 1:1 hladkou bílou s hladkou špaldovou, která má také ořechovou chuť a je zdravější. Dále přidejte jedno vajíčko od slepičky a 1 lžíci ořechového oleje. Do požadované hustoty dolijte vodu nebo mléko. Musí vám vzniknout těsto jako na linecké, které půjde válet. Těsto odložte a na nápň oloupjte a pokrájejte na kostky jablka, k nim zamíchejte vanilkový cukr, vanilkový pudink a skořici. Z těsta vyválejte dvě placky podle velikosti pekáče, který si vymažte. Jednu placku vložte na dno, přidejte jablečnou náplň a zkryjte druhou plackou z těsta. Pečte 30 minut.
Ořechové pesto
Pesta jsou ideální vitariánská pochoutka. Studená se zamíchávají do horkých těstovin. Toto je lokální české pesto z podzimních surovin, které potkáte na zahradě. Uvařte si celozrnné těstoviny (nebo semolinové či jiné). Nalouskané vlašáky rozmixujte s mrkvovou natí (v létě nehraďte bazalkou), solí, pepřem, parmazánem a za studena lisovaným olejem, já použila řepkový. Pokud nemáte vlašáky, můžete je nahradit opraženým slunečnicovým semínkem. Rozmixované pesto vmíchejte do těstovin. Velká dobrota, která dobře poslouží jako lehká večeře.
Karamelová jablka na cokoliv :D
Na pánvi si rozehřejte máslo a k němu přidejte jablíčka a zaprašte trochou skořicového cukru nebo raději zkuste med a skořici. Jablíčka se vám krásně obalí karamelem. Můžete k nim samosebou přidat vlašáky, hrozinky, mošt... Takováto jablka skvěle dochutí kaši, jogurt, tvaroh, palačinky, lívance...
Komentáře
Okomentovat