Přeskočit na hlavní obsah

Říjen: jablka, ořechy a dýně



 Letos se urodilo! Máme spoustu skvěle chutnajících jablek a ořešáky se taky pochlapily a vydaly bohatou úrodu. Takže já si to užívám a škrabu, strouhám, louskám a drtím. Dýně mě letos zklamaly, měla jsem zasazené dvě a ani jedna nenarostla, asi to bylo tím suchem nebo zase zařádit srnec, ale musím letos dýně kupovat. Příští rok jich zasadím minimálně 10 a běda jim :D




Dýňová polévka se zázvorem

Tak tohle vylepšení mám od tchýně. Dýňovka je vždycky dobrá, ale zázvor ji posune do výšších tříd. Navíc na podzim díky zázvoru zahřeje dvakrát. Na tuku zpěňte cibuli (já použila kokosový), přidejte mrkev a dýni hokaido, která se nmusí loupat nebo jinou ale oloupanou. Já použila jednu střední cibuli, 5 malých mrkví a jednu 700 g dýni. Pak  jsem přidala 2 cm zázvoru a vařila asi 30 minut pod pokličkou. Dochuťte solí, pepřem a rozmixujte.

Foodstyling šel stranou, měla jsem jí na oběd v práci


Jablečný koláč z ořechového těsta

Výborný koláč, který boduje i u mého přítele, který ovocné moučníky nemusí. Těsto je skvělé, křupavé s ořechovou chutí a náplň je trochu vylepšená štrůdl. Koláč je hezčí normálně na plech a krájet na kostky, ale my jsme jen dva takže peču jen malý kruhový koláč.

Na těsto stačí vylouskat vlašáky a ty podrtit, pomixovat nebo umlýt. K vlašákům přidejte mouky 1:1 hladkou bílou s hladkou špaldovou, která má také ořechovou chuť a je zdravější. Dále přidejte jedno vajíčko od slepičky a 1 lžíci ořechového oleje. Do požadované hustoty dolijte vodu nebo mléko. Musí vám vzniknout těsto jako na linecké, které půjde válet. Těsto odložte a na nápň oloupjte a pokrájejte na kostky jablka, k nim zamíchejte vanilkový cukr, vanilkový pudink a skořici. Z těsta vyválejte dvě placky podle velikosti pekáče, který si vymažte. Jednu placku vložte na dno, přidejte jablečnou náplň a zkryjte druhou plackou z těsta. Pečte 30 minut.  


Ořechové pesto 


Pesta jsou ideální vitariánská pochoutka. Studená se zamíchávají do horkých těstovin. Toto je lokální české pesto z podzimních surovin, které potkáte na zahradě. Uvařte si celozrnné těstoviny (nebo semolinové či jiné). Nalouskané vlašáky rozmixujte s mrkvovou natí (v létě nehraďte bazalkou), solí, pepřem, parmazánem a za studena lisovaným olejem, já použila řepkový. Pokud nemáte vlašáky, můžete je nahradit opraženým slunečnicovým semínkem. Rozmixované pesto vmíchejte do těstovin. Velká dobrota, která dobře poslouží jako lehká večeře. 






Karamelová jablka na cokoliv :D

Na pánvi si rozehřejte máslo a k němu přidejte jablíčka a zaprašte trochou skořicového cukru nebo raději zkuste med a skořici. Jablíčka se vám krásně obalí karamelem. Můžete k nim samosebou přidat vlašáky, hrozinky, mošt... Takováto jablka skvěle dochutí kaši, jogurt, tvaroh, palačinky, lívance...




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...