Přeskočit na hlavní obsah

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera. 






Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily. 

Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce. 


Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními ptáky je to těžší než s holuby a slepicemi, protože mají mastné peří, které je chrání ve vodě. 

Pak stačí kachnu vhodit do škubačky a zapnout.



Kachnu pak musíte ručně doškubat, ale to už jsou jen kosmetické detaily. Z drtivé většiny je kachna oškubaná zhruba po 30 vteřinách ve škubačce. Nesmíte jí tam nechat příliš dlouho, aby se zbytečně moc nepotloukla. 
Následně stačí kachnu vyvrhnout. Odříznout v krku hltan a spodem vyrvat vnitřnosti ven. Teta si nechávala srdce, žaludky, (které je potřeba vyčistit) a játra, ze kterých odstranila žluč. Z těchto částí se vaří polévka, nebo se dají přidat do nádivky. 

Kachnu pak vymyjte a nechte na chladném místě nebo v lednici. Maso by si mělo odpočinout.

Původně jsem chtěla dělat druhý článek s receptem na pečenou kachnu, ale ono je to tak jednuduché, že ten recept hodím ještě sem. Kachnu stačí nasolit, opepřit a pokmínovat vložit do pekáče, podlít a péct. Čím pomaleji tím lépe. Takže na málo stupňů dlouhou dobu, třeba i 3 -5 hodin. Pokud je ale kachna mladá, což v našem případě byla. Stačí vám i hodina a půl. Ke kachně podáváme zelí, špenát, dušenou zeleninu... Knedlík, brambor halušky....




Komentáře

  1. Děkuju za odkaz a prosím, můžete mi napsat jakou máte škubačku a jak dobře oškube peří? Uvažuju o koupi a nemám žádné info. Velice děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.driml-napajecky.cz/cz/drubez-holubi/skubacky-porazka-drubeze/skubacka-drubeze-karuselova-d-60-do-15-kg-na-kachny-a-veskerou-hrabavou-drubez-14238.html Máme tuhle, ale myslím, že půjde sehnat i na bazarech pokud budete hledat. Jestli máte více drůbeže tak se vám určitě vyplatí.

      Vymazat
    2. Peří škube dobře, ale musíte počítat s tím, že to není úplně dokonalé. Taky záleží jak kachna přepeřuje. Ideální je zabíjet těsně před přepeřením, aby vám v kůži nezůstaly tvrdé brky. Taky záleží jak kvaliutně ji spaříte. Chce to trochu cviku, ale na to příjdete.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...