Přeskočit na hlavní obsah

Domácí pekař 1. díl: Koláče

Bez práce nejsou koláče! Tak to prostě je. A myslím, že v tomto přísloví nejde jen o to, že kdo pracuje, třeba na statku, tak si může dát doma koláč. Ono jde o samotnou výrobu kynutých koláčů. Jen si zkuste zadělat těsto třeba z kila a půl mouky v ruce vařečkou. Připravit náplně - namlýt mák nebo třeba ořechy. Započítejte dobu kynutí, tvarování koláčů, plnění, přípravu pece... Zkrátka takové koláče zabraly soustu času, práce, energie, surovin. Ale zase ta chuť je nepopsatelná.
 


Náplně a velikost rozhodují
Tento článek je o klasických koláčích, které se pekly na poutě, posvícení, svatby. Náplně budu podrobněji rozebírat v jiném článku, protože mi můžete věřit, že dříve lidé nekončili jen u tvarohu, povidel a máku.
Na Moravě se často pečou velké koláče více než 20 cm v průměru a nebo tzv. dvojctihodné koláče, které mají dvě náplně - jednu uvnitř, ta bývá tvarohová, a jednu navrchu. Ale pro nás jakožto Čechy jsou typické malé koláče s jednou nápní, zdobené hrozinkami, mandlemi a drobenkou. Čím menší koláče byly, tím svátečnější byla událost. Nejmenší jsou koláčky svatební.


Bohaté těsto
Koláče jsou podle receptu, který je u nás v rodině vyzkoušený a chutná všem. Koláčky jsou chutné, sladké a vydrží dlouho měkoučké.Z druhé strany jde o dost bohaté těsto, plné vajec a tuku. Takové koláče se pekly jistě jen na ty nejvýznamnější události.

Potřebujete:

1 kilo polohrubé mouky
1 kostku tuku (máslo, hera)
1 kostku kvasnic
6 žloutků
trochu cukru, špetku soli
vodu nebo mléko

Nejprve si připravíme kvásek. Můžeme použím vodu nebo mléko, které ohřejeme, aby bylo vlažné. Do vlažnho mléka rozdrobíme droždí a můžeme přidat trochu cukru na podporu množení kvasinek. Kvásek následne smícháme s ostatními ingredincemi. Vše důkladně propracujeme ideálně v mixéru. Těsto musí být hladké a nesmí se chytat vařečky. Těsto poté necháme kynout na teplém místě zhruba hodinu. Po vykynutí těsto vyválíme a vykrajujeme pomocí skleničky kolečka. Ty vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a do koleček následně děláme důlky, které vyplníme náplní.


Mák, tvaroh, povidla
Pokud nechceme použít povidla, může zkusit tvarohovou náplň, která se připravuje z tvarohu a cukru, někdo přidává ještě žloutek nebo vanilkový pudink. Hustota tvarohu se dá nastavit mlékem nebo zakysanou smetanou. Maková náplň je zase jen mletý mák povařený v mléce nebo vodě. Za sebe doporučuji vodu. Mák se pak dochutí skořicí, rumem nebo povidly.


Koláče můžou být dozdobeny mandlemi, které si rozumí s mákem nebo hrozinkami, které zase vyniknout na tvarohu. Absolutně univerzální je pak drobenka z hrubé mouky, moučkového cukru a másla.
Pečeme na 200 stupňů asi 10 minut. Po zezlátnutí okrajů je můžeme vyndat z trouby a ještě teplé potřít směsí rozpuštěného másla, rumu a medu.
Po bitvě :D




Koláčky vám budou mizet pod rukama, chutnají snad všem a každý si najde svojí oblíbenou náplň :)


Pečete doma koláče nebo kupujete? Zkoušeli jste ty chodské nebo třeba frgále? Taky jsou pro vás koláčky symbolem babiččiny kuchyně?

Načapaný při činu :D

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...