Bez práce nejsou koláče! Tak to prostě je. A myslím, že v tomto přísloví nejde jen o to, že kdo pracuje, třeba na statku, tak si může dát doma koláč. Ono jde o samotnou výrobu kynutých koláčů. Jen si zkuste zadělat těsto třeba z kila a půl mouky v ruce vařečkou. Připravit náplně - namlýt mák nebo třeba ořechy. Započítejte dobu kynutí, tvarování koláčů, plnění, přípravu pece... Zkrátka takové koláče zabraly soustu času, práce, energie, surovin. Ale zase ta chuť je nepopsatelná.
Náplně a velikost rozhodují
Tento článek je o klasických koláčích, které se pekly na poutě, posvícení, svatby. Náplně budu podrobněji rozebírat v jiném článku, protože mi můžete věřit, že dříve lidé nekončili jen u tvarohu, povidel a máku.
Na Moravě se často pečou velké koláče více než 20 cm v průměru a nebo tzv. dvojctihodné koláče, které mají dvě náplně - jednu uvnitř, ta bývá tvarohová, a jednu navrchu. Ale pro nás jakožto Čechy jsou typické malé koláče s jednou nápní, zdobené hrozinkami, mandlemi a drobenkou. Čím menší koláče byly, tím svátečnější byla událost. Nejmenší jsou koláčky svatební. Bohaté těsto
Koláče jsou podle receptu, který je u nás v rodině vyzkoušený a chutná všem. Koláčky jsou chutné, sladké a vydrží dlouho měkoučké.Z druhé strany jde o dost bohaté těsto, plné vajec a tuku. Takové koláče se pekly jistě jen na ty nejvýznamnější události.
Potřebujete:
1 kilo polohrubé mouky
1 kostku tuku (máslo, hera)
1 kostku kvasnic
6 žloutků
trochu cukru, špetku soli
vodu nebo mléko
Nejprve si připravíme kvásek. Můžeme použím vodu nebo mléko, které ohřejeme, aby bylo vlažné. Do vlažnho mléka rozdrobíme droždí a můžeme přidat trochu cukru na podporu množení kvasinek. Kvásek následne smícháme s ostatními ingredincemi. Vše důkladně propracujeme ideálně v mixéru. Těsto musí být hladké a nesmí se chytat vařečky. Těsto poté necháme kynout na teplém místě zhruba hodinu. Po vykynutí těsto vyválíme a vykrajujeme pomocí skleničky kolečka. Ty vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a do koleček následně děláme důlky, které vyplníme náplní.
Mák, tvaroh, povidla
Pokud nechceme použít povidla, může zkusit tvarohovou náplň, která se připravuje z tvarohu a cukru, někdo přidává ještě žloutek nebo vanilkový pudink. Hustota tvarohu se dá nastavit mlékem nebo zakysanou smetanou. Maková náplň je zase jen mletý mák povařený v mléce nebo vodě. Za sebe doporučuji vodu. Mák se pak dochutí skořicí, rumem nebo povidly.
Koláče můžou být dozdobeny mandlemi, které si rozumí s mákem nebo hrozinkami, které zase vyniknout na tvarohu. Absolutně univerzální je pak drobenka z hrubé mouky, moučkového cukru a másla.
Pečeme na 200 stupňů asi 10 minut. Po zezlátnutí okrajů je můžeme vyndat z trouby a ještě teplé potřít směsí rozpuštěného másla, rumu a medu.
Po bitvě :D |
Koláčky vám budou mizet pod rukama, chutnají snad všem a každý si najde svojí oblíbenou náplň :)
Pečete doma koláče nebo kupujete? Zkoušeli jste ty chodské nebo třeba frgále? Taky jsou pro vás koláčky symbolem babiččiny kuchyně?
Načapaný při činu :D |
Komentáře
Okomentovat