Přeskočit na hlavní obsah

Učím se příst!

Moje teta kromě toho, že chová zvířata a zpracovává jejich produkty jako mléko, vejce a maso, ještě zpracovává i jejich vlnu a zkouší si sama vyrábět textilní výrobky. Já s ní tuto vášeň tak docela nesdílím. Je to sice hezké a parádní, že něco takového umí, ale musím říci, že domácí vlněné oblečení a šperky z plsti se mi nelíbí a stále mi tedy připadá výhodnější si jít koupit něco hezkého do obchodu. Nadšení pro textilní výrobu mi hatí i skutečnost, že na to nejsem moc šikovná. Umím sice háčkovat a trochu plést, ale prvovýrobní postupy typu předení a plstění mi moc nejdou, byť všichni říkají, že to je jen o praxi, kterou já nemám.



Poprvé jsem zkoušela předení na kolovratu, protože mi teta asi před třemi lety zaplatila k narozeninám dvoudenní kurz předení. Vůbec mi to nešlo, nedokázala jsem si srovnat rychlosr rukou a nohou. A pak jsem u tety doma našla vřetánko a poprosila jí, aby mi vysvětlila jak funguje. A zjistila jsem, že to je ideální pro předleny začátečnice.



Vlněná příze totiž vzniká jednoduše tak, že prsty vytahujete vlněná vlákýnka z chomáče vyprané a učesané vlny (česance) a kolovrátek vám ji zatočí a rovnou navine na cívku. Musítew si tedy sjednotit rychlost rukou, kterými vytahujete vlákýnka a nohou, kterými řídíte rychlost otáčení cívky. U vřetýnka tato starost odpadá. Vlnu vytahujete a vřetýnko necháváte prostě vyset ve vzduchu nebo ho máte mezi nohama. Vnu je dobré mít někde v košíku nebo na rameni, aby nepřišla do styku s již hotovou přízí a nezaplstila se do ní.Kdžy pak potřebujete vlnu zatočit, jednoduše zatočíte s vřetánkem a ona se vám zkroutí. Chce to samosebou cvik. Když máte přízi už dost dlouhou, sundáte ji s háčku na vřetánku a namotáte na tyčku. Právě to je na předení na vřetánku to co vás bude zdržovat a kolovrat to usnadňuje.



Vřetánka se dají koupit okolo 300 korun, takže to není závratná investice tak jako kolovrat, který běžně cenově leze nad 10 tisíc. Vřetánko si lze i vyrobit z dřevěné tyčky, kterou pomocí gumového těsnění upevníte ve starém cédéčku, které bude sloužit jako setrvačník při točení (mezi námi, to mi připadá jak od nějakého ne moc šikovného kutila :D)
zdroj: loskuták nova

zdroj: dobrodej.cz











                            

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...