Přeskočit na hlavní obsah

Už zrajou letňáky, tak NEpeču koláče!

Letní odrůdy jablek právě dozrávají. Letní jablka jsou šťavnatá a brzo, nadruhou stranu prostě nevydrží. Je potřeba je zpracovat zhruba do tří týdnů,. Jejich trvanlivost můžete prodloužit tím, že je budete trhat i se stopkami a uložíte v chladu. Nejlépe však uděláte, když je hned udáte ve svojí kuchyni. Letňáky se dají jíst jen tak (a po zimě a vyjedených zásobách jablek si jich dáte hned několik s plnou chutí), ideální jsou ale na přesnídávky a povidla. Na slano je zase využijete při přípravě různých chutney.

Já sním denně 4-6 jablíček jen tak. Jsou malinká, akorát do dlaně. Když jdu kolem stromu, tak si prostě utrhnu a sním. 


Z letňáků si můžete vyrobit marmelády, rosoly nebo pyré. V zimě pak můžete použít tyto poklady do pečení nebo jen tak jako přesnídávku.
Jablka stačí oloupat, pokrájet a rozvařit s trochou vody. Následně můžete dochucovat kořením cukrem... Naše jablka jsou možná nedokonalá, ale jsou bez chemie. Prostě taková, jaká narostla.






Opadaná jablka dostanou králíci a prase Pepa :)


Mám pro vás ještě pár receptů jak úrodu jablek zužitkovat. První recept je na koláč/dort. Koláč je nepečený, rychlý, bez laktózy, lepku i většího množství cukru...no neberte to :D A hlavně - děti ho milují :)

Potřebujete:

750g jablek
2 vanilkové pudinky (kukuřičné)
kukuřičné piškoty
skořice

Volitelné ingredience:

ořechy, brusinky, hrozinky, cukr nebo libovolné sladidlo

Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Následně je nastrouháme a necháme povařit a podusit. Když jsou jablka měkká, rozmícháme si v troše vody pudinky a můžeme přidat i případné sladidlo, pokud by byla jablka trpká. V tuto chvíli přidáme i další případné ingrediece včetně skořice(já doporučuji brusinky). Celá hmota bude houstnout. Formu libovolného tvaru vyskládáme piškoty, pokud forma není silikonová, teflonová nebo podobná nepřilnavá, použijte radši potravinovou fólii. Směs vylijeme do formy a necháme zatuhnout v ledničce. Podáváme vychlazené se šlehačkou nebo zakysankou.



Druhý recept je naslano. Snadná lučinová pomazánka - smícháte lučinu, pokrájené jablko na drobno, řapíkatý celer, lněné semínko, sůl a pepř. Mažte na domácí chléb a dozdobte zase čím jiným než jablkem.



Poslední tip je na skvělý dezert, kterým zazáříte u každé návštěvy. Jablka stačí vydlabat a namočit na 30 minut do moštu, aby změkla. Jablka následně naplňte směsí sekaných ořechů (já použila lískové), hrozinek či jiného sušeného ovoce a medu. Můžete přidat i tvaroh. Vše zasypte skořicí a jablka podlitá moštem vložte do trouby na 200. Pečte asi 10 - 15 minut. K jablkům pak servírujte jogurt, tvaroh, zmrzlinu nebo jako já vanilkovou omáčku (pudink vanilkový od dr. Oetker). Dozdobte čerstvou mátou.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...