Přeskočit na hlavní obsah

Už zrajou letňáky, tak NEpeču koláče!

Letní odrůdy jablek právě dozrávají. Letní jablka jsou šťavnatá a brzo, nadruhou stranu prostě nevydrží. Je potřeba je zpracovat zhruba do tří týdnů,. Jejich trvanlivost můžete prodloužit tím, že je budete trhat i se stopkami a uložíte v chladu. Nejlépe však uděláte, když je hned udáte ve svojí kuchyni. Letňáky se dají jíst jen tak (a po zimě a vyjedených zásobách jablek si jich dáte hned několik s plnou chutí), ideální jsou ale na přesnídávky a povidla. Na slano je zase využijete při přípravě různých chutney.

Já sním denně 4-6 jablíček jen tak. Jsou malinká, akorát do dlaně. Když jdu kolem stromu, tak si prostě utrhnu a sním. 


Z letňáků si můžete vyrobit marmelády, rosoly nebo pyré. V zimě pak můžete použít tyto poklady do pečení nebo jen tak jako přesnídávku.
Jablka stačí oloupat, pokrájet a rozvařit s trochou vody. Následně můžete dochucovat kořením cukrem... Naše jablka jsou možná nedokonalá, ale jsou bez chemie. Prostě taková, jaká narostla.






Opadaná jablka dostanou králíci a prase Pepa :)


Mám pro vás ještě pár receptů jak úrodu jablek zužitkovat. První recept je na koláč/dort. Koláč je nepečený, rychlý, bez laktózy, lepku i většího množství cukru...no neberte to :D A hlavně - děti ho milují :)

Potřebujete:

750g jablek
2 vanilkové pudinky (kukuřičné)
kukuřičné piškoty
skořice

Volitelné ingredience:

ořechy, brusinky, hrozinky, cukr nebo libovolné sladidlo

Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Následně je nastrouháme a necháme povařit a podusit. Když jsou jablka měkká, rozmícháme si v troše vody pudinky a můžeme přidat i případné sladidlo, pokud by byla jablka trpká. V tuto chvíli přidáme i další případné ingrediece včetně skořice(já doporučuji brusinky). Celá hmota bude houstnout. Formu libovolného tvaru vyskládáme piškoty, pokud forma není silikonová, teflonová nebo podobná nepřilnavá, použijte radši potravinovou fólii. Směs vylijeme do formy a necháme zatuhnout v ledničce. Podáváme vychlazené se šlehačkou nebo zakysankou.



Druhý recept je naslano. Snadná lučinová pomazánka - smícháte lučinu, pokrájené jablko na drobno, řapíkatý celer, lněné semínko, sůl a pepř. Mažte na domácí chléb a dozdobte zase čím jiným než jablkem.



Poslední tip je na skvělý dezert, kterým zazáříte u každé návštěvy. Jablka stačí vydlabat a namočit na 30 minut do moštu, aby změkla. Jablka následně naplňte směsí sekaných ořechů (já použila lískové), hrozinek či jiného sušeného ovoce a medu. Můžete přidat i tvaroh. Vše zasypte skořicí a jablka podlitá moštem vložte do trouby na 200. Pečte asi 10 - 15 minut. K jablkům pak servírujte jogurt, tvaroh, zmrzlinu nebo jako já vanilkovou omáčku (pudink vanilkový od dr. Oetker). Dozdobte čerstvou mátou.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...