Letní odrůdy jablek právě dozrávají. Letní jablka jsou šťavnatá a brzo, nadruhou stranu prostě nevydrží. Je potřeba je zpracovat zhruba do tří týdnů,. Jejich trvanlivost můžete prodloužit tím, že je budete trhat i se stopkami a uložíte v chladu. Nejlépe však uděláte, když je hned udáte ve svojí kuchyni. Letňáky se dají jíst jen tak (a po zimě a vyjedených zásobách jablek si jich dáte hned několik s plnou chutí), ideální jsou ale na přesnídávky a povidla. Na slano je zase využijete při přípravě různých chutney.
Já sním denně 4-6 jablíček jen tak. Jsou malinká, akorát do dlaně. Když jdu kolem stromu, tak si prostě utrhnu a sním.
Já sním denně 4-6 jablíček jen tak. Jsou malinká, akorát do dlaně. Když jdu kolem stromu, tak si prostě utrhnu a sním.
Z letňáků si můžete vyrobit marmelády, rosoly nebo pyré. V zimě pak můžete použít tyto poklady do pečení nebo jen tak jako přesnídávku.
Jablka stačí oloupat, pokrájet a rozvařit s trochou vody. Následně můžete dochucovat kořením cukrem... Naše jablka jsou možná nedokonalá, ale jsou bez chemie. Prostě taková, jaká narostla.
Opadaná jablka dostanou králíci a prase Pepa :)
Mám pro vás ještě pár receptů jak úrodu jablek zužitkovat. První recept je na koláč/dort. Koláč je nepečený, rychlý, bez laktózy, lepku i většího množství cukru...no neberte to :D A hlavně - děti ho milují :)
Potřebujete:
750g jablek
2 vanilkové pudinky (kukuřičné)
kukuřičné piškoty
skořice
Volitelné ingredience:
ořechy, brusinky, hrozinky, cukr nebo libovolné sladidlo
Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Následně je nastrouháme a necháme povařit a podusit. Když jsou jablka měkká, rozmícháme si v troše vody pudinky a můžeme přidat i případné sladidlo, pokud by byla jablka trpká. V tuto chvíli přidáme i další případné ingrediece včetně skořice(já doporučuji brusinky). Celá hmota bude houstnout. Formu libovolného tvaru vyskládáme piškoty, pokud forma není silikonová, teflonová nebo podobná nepřilnavá, použijte radši potravinovou fólii. Směs vylijeme do formy a necháme zatuhnout v ledničce. Podáváme vychlazené se šlehačkou nebo zakysankou.
Druhý recept je naslano. Snadná lučinová pomazánka - smícháte lučinu, pokrájené jablko na drobno, řapíkatý celer, lněné semínko, sůl a pepř. Mažte na domácí chléb a dozdobte zase čím jiným než jablkem.
Poslední tip je na skvělý dezert, kterým zazáříte u každé návštěvy. Jablka stačí vydlabat a namočit na 30 minut do moštu, aby změkla. Jablka následně naplňte směsí sekaných ořechů (já použila lískové), hrozinek či jiného sušeného ovoce a medu. Můžete přidat i tvaroh. Vše zasypte skořicí a jablka podlitá moštem vložte do trouby na 200. Pečte asi 10 - 15 minut. K jablkům pak servírujte jogurt, tvaroh, zmrzlinu nebo jako já vanilkovou omáčku (pudink vanilkový od dr. Oetker). Dozdobte čerstvou mátou.
Komentáře
Okomentovat