V létě jsou tyhle obrázky realitou každého zahrádkaře. Sucho nás trápí neustále a tak večer, než ulehneme, musíme ještě kromě zvířat, obstarat i zahradu. Ta se nám pak ale odvděčí zeleninou bez chemie. My letos zahrádku trochu prošvihly, takže na ní najdete "jen" růžičkovou kapustu, pórek, rajčata, řapíkatý celer, řepu, cuketu a patizon. Příští rok plánujeme větší rozjezd :)
Ale zase ten výhled, když zalévám :)
Cuketa, cuketa a cuketa!
Všude jsou. Zlevněné v obchodě, dostáváte je od známých, kteří mají zahradu, nebo ji sami máte celé lány. Nejlepší způsob na upotřebení takových kilogramů cukety je tato polévka. Je neobyčejně zdravá, z českých surovin, které máte dost možná na zahradě nebo si je za pár korun koupíte v obchodě. Polévka se senzačně hodí do dětské stravy, ale pochutná si na ní i každý dospělák. Stačí vám jen mrkev, brambor a cuketa. Zeleninu omyjete, nestrouháte na nudličky a ty na másle pořádně osmažíte a podusíte alespoň 15 minut. Následně zeleninu zalijte přiměřeným množstvím vody. Vařte ještě 15 minut. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, sama se zahustí zeleninou. Podáváme s topinkou nebo můžeme přidat pár vařených brambor do polévky.
Cuketa, cuketa a cuketa!
Všude jsou. Zlevněné v obchodě, dostáváte je od známých, kteří mají zahradu, nebo ji sami máte celé lány. Nejlepší způsob na upotřebení takových kilogramů cukety je tato polévka. Je neobyčejně zdravá, z českých surovin, které máte dost možná na zahradě nebo si je za pár korun koupíte v obchodě. Polévka se senzačně hodí do dětské stravy, ale pochutná si na ní i každý dospělák. Stačí vám jen mrkev, brambor a cuketa. Zeleninu omyjete, nestrouháte na nudličky a ty na másle pořádně osmažíte a podusíte alespoň 15 minut. Následně zeleninu zalijte přiměřeným množstvím vody. Vařte ještě 15 minut. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, sama se zahustí zeleninou. Podáváme s topinkou nebo můžeme přidat pár vařených brambor do polévky.
Zahrada vydává po roce své plody a my máme najednou kvanta okurek a rajčat. Pokud už vás nenapadá co, že množství zeleniny připravit, zkuste si zavzpomínat na staré dobré školní časy. Ve školní jídelně jste jistě i vy dostávali k masu s bramborovou kaší salát. Tady mám proto 3 tipy na letní salát.
Rajčatový salát
Rajčata omyjeme, přepůlíme a pokrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostky. Zeleninu následně zalijeme přiměřeným množstvím vody. Dochutíme solí, pepřem, cukrem (případně stévií nebo jiným sladidlem) a zakápeneme olejem. Já doporučuji řepkový nebo olivový.
Okurkový salát
Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Zalijeme přiměřeným množstvím vody a dochutíme špetkou soli. Dále přidáme cukr a ocet v poměru 1:1. Cukr můžeem opět nahradit zdravějšími sladidly.
Salát z raného zelí a mrkve
Rané zelí i mrkev si omyjeme a nastrouháme na nudličky. Přidáme olej, citrónovou šťávu nebo ocet, cukr, sů a pepř. Salát necháme odležet přes noc.
V létě je třeba tělo zazásobit antioxidanty takže doporučuji sníst střední mísu salátu každý den.
Blumový crumble
Recept vám pomůže upotřebit záplavu blum, mirabelek a špendlíků. Peckovice omyjte rozpulte a zbavte je pecky. Vyskládejte je do pekáčku vymazeného máslem. Posypte drobenkou z vloček libovolného výběru, skořice, cukru či jiného sladidla a másla. Přidat můžete i různá semínka, koření...Pečeme na 200 asi 10 minut. Podáváme jen tak, teplé nebo studené, se zmrzlinou nebo vanilkovou omáčkou.
Možná už víte, že se snažím zdravovat sice lokálně a sezónně, ale i zdravě a dietně. Takže poslední recept je pro dietáře jako jsem já.
Dietní koláč s mirabelkami
Dietní koláč s mirabelkami
Potřebujete na 1 malý koláč (2 porce):
1 vejce
100 g nízkotučného tvarohu
100 g mletých ovesných vloček
2 lžíce špaldové mouky
30 g ořechového oleje
1 lžičku skořice
1/2 prášku do pečiva
vodu
1 lžíci kukuřičného sirupu (jiné sladidlo)
ovoce- mirabelky (vypeckované, rozpůlené)
Tvaroh,
vajíčko, vločky mouku, olej, skořici a prášek do pečiva smícháme. Podle
konzistence dolijeme vodou. Konzistence by měla být na husté lité
těsto. Na těsto vyskládáme ovoce. Pečeme v předehřáté troubě na 180
stupňů asi 20 minut.
Podávat můžeme zakápnuté čekankovým sirupem.
Komentáře
Okomentovat