Přeskočit na hlavní obsah

Dary zahrady a recepty

V létě jsou tyhle obrázky realitou každého zahrádkaře. Sucho nás trápí neustále a tak večer, než ulehneme, musíme ještě kromě zvířat, obstarat i zahradu. Ta se nám pak ale odvděčí zeleninou bez chemie. My letos zahrádku trochu prošvihly, takže na ní najdete "jen" růžičkovou kapustu, pórek, rajčata, řapíkatý celer, řepu, cuketu a patizon. Příští rok plánujeme větší rozjezd :) 



Ale zase ten výhled, když zalévám :)



Cuketa, cuketa a cuketa!
 Všude jsou. Zlevněné v obchodě, dostáváte je od známých, kteří mají zahradu, nebo ji sami máte celé lány. Nejlepší způsob na upotřebení takových kilogramů cukety je tato polévka. Je neobyčejně zdravá, z českých surovin, které máte dost možná na zahradě nebo si je za pár korun koupíte v obchodě. Polévka se senzačně hodí do dětské stravy, ale pochutná si na ní i každý dospělák. Stačí vám jen mrkev, brambor a cuketa. Zeleninu omyjete, nestrouháte na nudličky a ty na másle pořádně osmažíte a podusíte alespoň 15 minut. Následně zeleninu zalijte přiměřeným množstvím vody. Vařte ještě 15 minut. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, sama se zahustí zeleninou. Podáváme s topinkou nebo můžeme přidat pár vařených brambor do polévky. 





Zahrada vydává po roce své plody a my máme najednou kvanta okurek a rajčat. Pokud už vás nenapadá co, že množství zeleniny připravit, zkuste si zavzpomínat na staré dobré školní časy. Ve školní jídelně jste jistě i vy dostávali k masu s bramborovou kaší salát. Tady mám proto 3 tipy na letní salát.

Rajčatový salát

Rajčata omyjeme, přepůlíme a pokrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostky. Zeleninu následně zalijeme přiměřeným množstvím vody. Dochutíme solí, pepřem, cukrem (případně stévií nebo jiným sladidlem) a zakápeneme olejem. Já doporučuji řepkový nebo olivový.



Okurkový salát

Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Zalijeme přiměřeným množstvím vody a dochutíme špetkou soli. Dále přidáme cukr a ocet v poměru 1:1. Cukr můžeem opět nahradit zdravějšími sladidly.



Salát z raného zelí a mrkve

Rané zelí i mrkev si omyjeme a nastrouháme na nudličky. Přidáme olej, citrónovou šťávu nebo ocet, cukr, sů a pepř. Salát necháme odležet přes noc.



V létě je třeba tělo zazásobit antioxidanty takže doporučuji sníst střední mísu salátu každý den.

Blumový crumble 

 Recept vám pomůže upotřebit záplavu blum, mirabelek a špendlíků. Peckovice omyjte rozpulte a zbavte je pecky. Vyskládejte je do pekáčku vymazeného máslem. Posypte drobenkou z vloček libovolného výběru, skořice, cukru či jiného sladidla a másla. Přidat můžete i různá semínka, koření...Pečeme na 200 asi 10 minut. Podáváme jen tak, teplé nebo studené, se zmrzlinou nebo vanilkovou omáčkou.




Možná už víte, že se snažím zdravovat sice lokálně a sezónně, ale i zdravě a dietně. Takže poslední recept je pro dietáře jako jsem já.

Dietní koláč s mirabelkami

Potřebujete na 1 malý koláč (2 porce):

1 vejce
100 g nízkotučného tvarohu
100 g mletých ovesných vloček
2 lžíce špaldové mouky
30 g ořechového oleje
1 lžičku skořice
1/2 prášku do pečiva
vodu
1 lžíci kukuřičného sirupu (jiné sladidlo)
ovoce- mirabelky (vypeckované, rozpůlené)

Tvaroh, vajíčko, vločky mouku, olej, skořici a prášek do pečiva smícháme. Podle konzistence dolijeme vodou. Konzistence by měla být na husté lité těsto. Na těsto vyskládáme ovoce. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut.

Podávat můžeme zakápnuté čekankovým sirupem.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...