Přeskočit na hlavní obsah

Domácí pekař 2.díl: Kvasnicový pivní chleba z pece


Domácí křupavý chleba, to je prostě nebe na zemi. Chleba je sice levný, ale jeho kvalita v obchodech upadá. Věřte mi, že až si jednou dáte ke snídani domácí čerstvě upečený chleba, nebudete chtít jiný. Chuť, vůně i zvuk křupavé kůrky jsou nesrovnatelné s tím, co nám nabízí některé obchody.

 Upéct dobrý chleba není vůbec snadné. Začínám tedy tím jednodušším, kvasnicovým. Není to sice ten dnes vyhledávaný kváskový, ale je spolehlivější. Téměř vždy se totiž povede. Chuťově je výborný a díky pivu je krásně vláčný. Aby byl tedy článek zajímavější, když už je to těsto tak snadné, rozhodla jsem se vám ukázat jak se peklo v klasické chlebové peci. To je totiž taky docela zapeklitá práce. Roztopení pece bylo zdlouhavé a spotřebovalo se při tom dost dřeva. Chleba se tedy nepekl denně, ale spíše jednou týdně a pro více sousedů naráz, aby se proces vyplatil.



Často si lidé myslí, že s chlebovou pecí je to jako s kamny. Že se dole topí celou dobu a nahoře peče. Není tomu tak! Oheň se rozdělává přímo v peci a udržuje se v ní asi 3 hodiny. Takže když my zatápíme v jednu, ve dvě zaděláváme a ve čtyři sázíme do pece.


A teď tedy k tomu receptu.Do vlažné vody si rozdrobíme droždí, aby nám vznikl kvásek.

Mouku budeme potřebovat chlebovou pšeničnou a žitnou v poměru 2:1. Mouku prosejeme přes síto. 


Následně mouky, kvásek, kmín sůl a pivo smícháme v lepivé těsto. 


Těsto je potřeba velmi dobře propracovat. Pokud se nechcete dřít s vařečkou, použijte mixér a míchač. Těsto musí být krásně hladké. Následně ho necháme hodinu kynout.




Po vykynutí těsto rozdělíme na díly, podle množství. My měly záděláno na 6 chlebů, takže jsme ho rozdělily na 6 dílů. 


Každý díl jednotlivě propracujte. 


My necháváme chléb nakynout v ošatkách. Ty je potřeba nejprve vysypat moukou.


Myslete na to, že na dně ošatky je horní část chleba (ta hezká). 



Spodek chleba je potřeba ještě pomoučnit. Do chleba se tradičně dělá rukou kříž, je to koneckonců Boží dar. Chléb necháme v ošatce dokynout ještě 20 minut.


Pec je plná uhlíku, které odstraníme. 



 Chléb v ošatce po 20 minutách krásně nakyne.


Pec je samosebou od uhlí špinavá, takže je třeba ji uklidit pometlem. My máme po staru slaměné. Namočí se ve vodě a pec se s ním krásně vyčistí. 






Ošatky vyklopíme na lopatu. 


Chléb je dobré nakrojit, aby nepopraskal.


Chléb následně potřeme vodou. 


A vkládáme do pece. Tady si pobude asi 35 minut.


Tradáááá.


Ještě vařicí chléb potřeme vodou, aby kurka nebyla až příliš tvrdá, ale jen příjemně křupala. 


Samosebou se nemusíte omezovat jen na tvar bochníku. My pečeme z chlebového těsta i rohlíčky sypané mákem. 





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...