Domácí křupavý chleba, to je prostě nebe na zemi. Chleba je sice levný, ale jeho kvalita v obchodech upadá. Věřte mi, že až si jednou dáte ke snídani domácí čerstvě upečený chleba, nebudete chtít jiný. Chuť, vůně i zvuk křupavé kůrky jsou nesrovnatelné s tím, co nám nabízí některé obchody.
Upéct dobrý chleba není vůbec snadné. Začínám tedy tím jednodušším, kvasnicovým. Není to sice ten dnes vyhledávaný kváskový, ale je spolehlivější. Téměř vždy se totiž povede. Chuťově je výborný a díky pivu je krásně vláčný. Aby byl tedy článek zajímavější, když už je to těsto tak snadné, rozhodla jsem se vám ukázat jak se peklo v klasické chlebové peci. To je totiž taky docela zapeklitá práce. Roztopení pece bylo zdlouhavé a spotřebovalo se při tom dost dřeva. Chleba se tedy nepekl denně, ale spíše jednou týdně a pro více sousedů naráz, aby se proces vyplatil.
Často si lidé myslí, že s chlebovou pecí je to jako s kamny. Že se dole topí celou dobu a nahoře peče. Není tomu tak! Oheň se rozdělává přímo v peci a udržuje se v ní asi 3 hodiny. Takže když my zatápíme v jednu, ve dvě zaděláváme a ve čtyři sázíme do pece.
A teď tedy k tomu receptu.Do vlažné vody si rozdrobíme droždí, aby nám vznikl kvásek.
Mouku budeme potřebovat chlebovou pšeničnou a žitnou v poměru 2:1. Mouku prosejeme přes síto.
Následně mouky, kvásek, kmín sůl a pivo smícháme v lepivé těsto.
Těsto je potřeba velmi dobře propracovat. Pokud se nechcete dřít s vařečkou, použijte mixér a míchač. Těsto musí být krásně hladké. Následně ho necháme hodinu kynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na díly, podle množství. My měly záděláno na 6 chlebů, takže jsme ho rozdělily na 6 dílů.
Každý díl jednotlivě propracujte.
My necháváme chléb nakynout v ošatkách. Ty je potřeba nejprve vysypat moukou.
Myslete na to, že na dně ošatky je horní část chleba (ta hezká).
Spodek chleba je potřeba ještě pomoučnit. Do chleba se tradičně dělá rukou kříž, je to koneckonců Boží dar. Chléb necháme v ošatce dokynout ještě 20 minut.
Pec je plná uhlíku, které odstraníme.
Chléb v ošatce po 20 minutách krásně nakyne.
Pec je samosebou od uhlí špinavá, takže je třeba ji uklidit pometlem. My máme po staru slaměné. Namočí se ve vodě a pec se s ním krásně vyčistí.
Ošatky vyklopíme na lopatu.
Chléb je dobré nakrojit, aby nepopraskal.
Chléb následně potřeme vodou.
A vkládáme do pece. Tady si pobude asi 35 minut.
Tradáááá.
Ještě vařicí chléb potřeme vodou, aby kurka nebyla až příliš tvrdá, ale jen příjemně křupala.
Samosebou se nemusíte omezovat jen na tvar bochníku. My pečeme z chlebového těsta i rohlíčky sypané mákem.
Komentáře
Okomentovat