Přeskočit na hlavní obsah

Domácí pekař 2.díl: Kvasnicový pivní chleba z pece


Domácí křupavý chleba, to je prostě nebe na zemi. Chleba je sice levný, ale jeho kvalita v obchodech upadá. Věřte mi, že až si jednou dáte ke snídani domácí čerstvě upečený chleba, nebudete chtít jiný. Chuť, vůně i zvuk křupavé kůrky jsou nesrovnatelné s tím, co nám nabízí některé obchody.

 Upéct dobrý chleba není vůbec snadné. Začínám tedy tím jednodušším, kvasnicovým. Není to sice ten dnes vyhledávaný kváskový, ale je spolehlivější. Téměř vždy se totiž povede. Chuťově je výborný a díky pivu je krásně vláčný. Aby byl tedy článek zajímavější, když už je to těsto tak snadné, rozhodla jsem se vám ukázat jak se peklo v klasické chlebové peci. To je totiž taky docela zapeklitá práce. Roztopení pece bylo zdlouhavé a spotřebovalo se při tom dost dřeva. Chleba se tedy nepekl denně, ale spíše jednou týdně a pro více sousedů naráz, aby se proces vyplatil.



Často si lidé myslí, že s chlebovou pecí je to jako s kamny. Že se dole topí celou dobu a nahoře peče. Není tomu tak! Oheň se rozdělává přímo v peci a udržuje se v ní asi 3 hodiny. Takže když my zatápíme v jednu, ve dvě zaděláváme a ve čtyři sázíme do pece.


A teď tedy k tomu receptu.Do vlažné vody si rozdrobíme droždí, aby nám vznikl kvásek.

Mouku budeme potřebovat chlebovou pšeničnou a žitnou v poměru 2:1. Mouku prosejeme přes síto. 


Následně mouky, kvásek, kmín sůl a pivo smícháme v lepivé těsto. 


Těsto je potřeba velmi dobře propracovat. Pokud se nechcete dřít s vařečkou, použijte mixér a míchač. Těsto musí být krásně hladké. Následně ho necháme hodinu kynout.




Po vykynutí těsto rozdělíme na díly, podle množství. My měly záděláno na 6 chlebů, takže jsme ho rozdělily na 6 dílů. 


Každý díl jednotlivě propracujte. 


My necháváme chléb nakynout v ošatkách. Ty je potřeba nejprve vysypat moukou.


Myslete na to, že na dně ošatky je horní část chleba (ta hezká). 



Spodek chleba je potřeba ještě pomoučnit. Do chleba se tradičně dělá rukou kříž, je to koneckonců Boží dar. Chléb necháme v ošatce dokynout ještě 20 minut.


Pec je plná uhlíku, které odstraníme. 



 Chléb v ošatce po 20 minutách krásně nakyne.


Pec je samosebou od uhlí špinavá, takže je třeba ji uklidit pometlem. My máme po staru slaměné. Namočí se ve vodě a pec se s ním krásně vyčistí. 






Ošatky vyklopíme na lopatu. 


Chléb je dobré nakrojit, aby nepopraskal.


Chléb následně potřeme vodou. 


A vkládáme do pece. Tady si pobude asi 35 minut.


Tradáááá.


Ještě vařicí chléb potřeme vodou, aby kurka nebyla až příliš tvrdá, ale jen příjemně křupala. 


Samosebou se nemusíte omezovat jen na tvar bochníku. My pečeme z chlebového těsta i rohlíčky sypané mákem. 





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...