Tvaroh je báječný produkt výborné chuti. Naši předci ho konzumovali více než my dnes. Obsahuje spoustu bílkovin a tuku, který se však obsahem mění podle toho, jestli pracujeme s odtučněným nebo plnotučným mlékem. Dříve se jedl s bramborami, mazal se na chleba ve formě různých pomazánek a plnily se jím koláče. Vzniká srážením kaseinu, tedy mléčné bílkoviny, a právě proto je tak zdravý a výživný. Působí příznivě na pleť, na střeva a je až zázračně protizánětlivý. Mimochodem, je také vhodný pro téměř všechny druhy diet, lépe než mléko
ho snáší i lidé s alergií na laktózu. Z 10 litrů mléka získáme zhruba
1,5 kila měkkého tvarohu, což vysvětluje jeho cenu.
Může vám i zachránit život!
Babička mi vyprávěla, že její bratr onemocěl zápalem plic. Doktoři už ho neléčili a už mu téměř zakrývali hlavu prostěradlem, prý že je boj marný. Pak ale přišla nějaká chytrá teta a babiččina bratra obložila tvarohovými zábaly, které aplikovala 14 dní. Strejda Olin se díky tomu uzdravil. Největší účinosti proti zánětům tvaroh údajně dosahuje při kombinaci se lněným olejem.
Může vám i zachránit život!
Babička mi vyprávěla, že její bratr onemocěl zápalem plic. Doktoři už ho neléčili a už mu téměř zakrývali hlavu prostěradlem, prý že je boj marný. Pak ale přišla nějaká chytrá teta a babiččina bratra obložila tvarohovými zábaly, které aplikovala 14 dní. Strejda Olin se díky tomu uzdravil. Největší účinosti proti zánětům tvaroh údajně dosahuje při kombinaci se lněným olejem.
Na výrobu měkkého tvarohu vám stačí jen mléko. Nicméně musí jít o
čerstvé mléko od farmáře, z krabicáku to ani nezkoušejte :) Mléko stačí
nechat přirozeně nechat zkysnout. Pokud byste chtěli proces urychlit,
můžete použít citrónovou šťávu, ocet, kysanou smetanu, syrovátku,
tvarohovou kulturu nebo v krajním případě jiný již hotový tvaroh.
Mléko je ideální před začátkem výroby pasterizovat. Mléko zahřejeme na 70 stupňů po dobu 20 sekund a pak zchladíme na pokojovou teplotu.
Když vám zkysne mlíko
Tvaroh se vyrábí ze zkyslého mléka. To můžeme nechat zkysnout prostě tak, že ho necháme v pokojové teplotě. Tento proces však trvá dlouho, někdy tři a více dní, čímž zvyšujeme riziko, že si mléko něčím infikujeme. Po třech dnech také nemusíme mít mléko zkyslé, ale hořké, takže by vše přišlo v niveč.
Další variantou je přidání něčeho kyselého (syrovátka, citrónová šťáva...). Čímž nám tvaroh zkysne hned a můžeme ho nechat 24 hodin odpočívat a dokysat nebo ho ještě můžeme lehce přihřát nebo lépe dát na teplé místo.
Zkyslé mléko se vysráží a vznikne tvaroh a syrovátka. Tvaroh nalijeme třeba naběračkou do velké nádoby, do které ještě vložíme cedník s plátýnkem. Syrovátka vyteče a tvaroh se usadí v plátýnku. Necháme postupně vykapat nebo si můžem pomoct ždímáním či lisy.
Vzniklý tvaroh uchováváme v lednici i několik dní. Používat ho můžeme jak jsme zvyklí, je skvělý do buchet či koláčů stejně tak i na pomazánky.
A pár receptů na konec
Tvaroh smícháte s jogurtem, ideálně domácí výroby. Přidáte nadrobno nakrájený řapíkatý celer a cibulku. Osolíte a opeříte. A máte výbornou pomazánku.
Druhá varianta je stejná, jen celer zaměníte za pažitku a cibulku za utřený česnek.
Tvaroh můžete upravit i na sladko. Do tvarohu můžete rozšlehat ovoce,
přidat med, nastrouhat ořechy, nakrájet jablka. Mazat na ovoce, pečivo,
přidat vločky, plnit do palačinek. Pokud bude tvaroh moc hustý, zřeďte ho zákysem, kefírem, mlékem nebo vodou.
![]() |
Tvaroh s kokosem, medem a jahodami |
![]() |
Mezi ječnými lívanci s meruňkami |
![]() |
V zapečeném toastu s jahodami |
![]() |
Palačinka s tvarohem |
Moje nejmilejší kombinace je tvaroh s pečenými jablky s medem, skořicí a hrozinkami. Přidám vlašáky a to pravidelně snídám celou zimu. Přítel zas má nejradši tvaroh vyšlehaný s čokoládou nebo kokosem. Upozorňuji vás, že domácí tvaroh má úplně jinou chuť než ten z obchodu. Chutí je podobný spíše nějakému sýru, obzvlášť po upečení vás jeho chuť úplně dostane.
Překvapilo vás jak je výroba snadná? Zkusíte to? Pokud ano, podělte se se mnou o zkušenosti a recepty na případné dobroty, které z tvarohu dále vyrobíte :)
Komentáře
Okomentovat