Přeskočit na hlavní obsah

Domácí mlékař 2. díl: Tvaroh

Tvaroh je báječný produkt výborné chuti. Naši předci ho konzumovali více než my dnes. Obsahuje spoustu bílkovin a tuku, který se však obsahem mění podle toho, jestli pracujeme s odtučněným nebo plnotučným mlékem. Dříve se jedl s bramborami, mazal se na chleba ve formě různých pomazánek a plnily se jím koláče. Vzniká srážením kaseinu, tedy mléčné bílkoviny, a právě proto je tak zdravý a výživný. Působí příznivě na pleť, na střeva a je až zázračně protizánětlivý. Mimochodem, je také vhodný pro téměř všechny druhy diet, lépe než mléko ho snáší i lidé s alergií na laktózu. Z 10 litrů mléka získáme zhruba 1,5 kila měkkého tvarohu, což vysvětluje jeho cenu.

Může vám i zachránit život!
Babička mi vyprávěla, že její bratr onemocěl zápalem plic. Doktoři už ho neléčili a už mu téměř zakrývali hlavu prostěradlem, prý že je boj marný. Pak ale přišla nějaká chytrá teta a babiččina bratra obložila tvarohovými zábaly, které aplikovala 14 dní. Strejda Olin se díky tomu uzdravil. Největší účinosti proti zánětům tvaroh údajně dosahuje při kombinaci se lněným olejem.



Na výrobu měkkého tvarohu vám stačí jen mléko. Nicméně musí jít o čerstvé mléko od farmáře, z krabicáku to ani nezkoušejte :)  Mléko stačí nechat přirozeně nechat zkysnout. Pokud byste chtěli proces urychlit, můžete použít citrónovou šťávu, ocet, kysanou smetanu, syrovátku, tvarohovou kulturu nebo v krajním případě jiný již hotový tvaroh.
Mléko je ideální před začátkem výroby pasterizovat. Mléko zahřejeme na 70 stupňů po dobu 20 sekund a pak zchladíme na pokojovou teplotu.

Když vám zkysne mlíko
Tvaroh se vyrábí ze zkyslého mléka. To můžeme nechat zkysnout prostě tak, že ho necháme v pokojové teplotě. Tento proces však trvá dlouho, někdy tři a více dní, čímž zvyšujeme riziko, že si mléko něčím infikujeme. Po třech dnech také nemusíme mít mléko zkyslé, ale hořké, takže by vše přišlo v niveč. 
Další variantou je přidání něčeho kyselého (syrovátka, citrónová šťáva...). Čímž nám tvaroh zkysne hned a můžeme ho nechat 24 hodin odpočívat a dokysat nebo ho ještě můžeme lehce přihřát nebo lépe dát na teplé místo. 


Zkyslé mléko se vysráží a vznikne tvaroh a syrovátka. Tvaroh nalijeme třeba naběračkou do velké nádoby, do které ještě vložíme cedník s plátýnkem. Syrovátka vyteče a tvaroh se usadí v plátýnku. Necháme postupně vykapat nebo si můžem pomoct ždímáním či lisy.


Vzniklý tvaroh uchováváme v lednici i několik dní. Používat ho můžeme jak jsme zvyklí, je skvělý do buchet či koláčů stejně tak i na pomazánky. 

A pár receptů na konec

Tvaroh smícháte s jogurtem, ideálně domácí výroby. Přidáte nadrobno nakrájený řapíkatý celer a cibulku. Osolíte a opeříte. A máte výbornou pomazánku.
Druhá varianta je stejná, jen celer zaměníte za pažitku a cibulku za utřený česnek. 


Tvaroh můžete upravit i na sladko. Do tvarohu můžete rozšlehat ovoce, přidat med, nastrouhat ořechy, nakrájet jablka. Mazat na ovoce, pečivo, přidat vločky, plnit do palačinek. Pokud bude tvaroh moc hustý, zřeďte ho zákysem, kefírem, mlékem nebo vodou.

Tvaroh s kokosem, medem a jahodami

Mezi ječnými lívanci s meruňkami

V zapečeném toastu s jahodami

Palačinka s tvarohem
 
Moje nejmilejší kombinace je tvaroh s pečenými jablky s medem, skořicí a hrozinkami. Přidám vlašáky a to pravidelně snídám celou zimu. Přítel zas má nejradši tvaroh vyšlehaný s čokoládou nebo kokosem. Upozorňuji vás, že domácí tvaroh má úplně jinou chuť než ten z obchodu. Chutí je podobný spíše nějakému sýru, obzvlášť po upečení vás jeho chuť úplně dostane.

Překvapilo vás jak je výroba snadná? Zkusíte to? Pokud ano, podělte se se mnou o zkušenosti a recepty na případné dobroty, které z tvarohu dále vyrobíte :)



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...

Svatomartinské posvícení

I když bydlím v Týně nad Vltavou, stále slavím naše radomyšlské martinské posvícení. Posvícení bývá často poslední bujará oslava před nastávajícím vánočním půstem a zároveň využívá plné bohatosti, kdy jsou sýpky stále plné. Posvícení oslavuje výročí vysvěcení místního kostela a v Radomyšli máme právě krásný gotický a velmi starobylý kostel zasvěcený svatému Martinu. gotický kostel v Radomyšli  Svatý Martin je veskrze sympatický světec, který se narodil na území dnešního Maďarska. Už od mládí se chtěl dát na církevní dráhu, ale rodiče mu vybrali cestu vojáka římské armády. Jeho otec byl vojákem celý život. Martin plnil své povinosti spolehlivě a poctivě, takže se stal důstojníkem. Přestože byl římským vojákem, zachovával si křesťanské ctnosti. Ke svému sluhovi se choval svatý Martin půlí plášť žebrákovi bratrsky, byl skromný a laskavý. Nejznámnější je legenda o žebrákovi a plášti. U městské brány v Amiensu v zimě v roce 335 uviděl Martin žebráka, který se třásl zimou a...

Lékárna v kuchyni

Ač se snažím sebevíc, chřipky a virózy se na mě lepí. Stačí aby se na mě jen nemocný člověk podíval a mám to taky. Hned jak cítím, že to mě leze, začnu s léčbou. Nejvíce se mi osvědčil cibulový sirup. Ten vám dnes představím. K tomu ještě přidám bylinku, kterou všichni znáte a pomůže vám s bolestivou menstruací. Název článku jsem volila schválně. V našich kuchyních totiž najdeme často bylinkové poklady. Starověké bylinky Cibuli a česnek znají celé generace našich předků až do starověku. Obě tyto byliny, jak je můžeme právem nazvat, jsou účiné v boji s vysokým krevním tlakem a působí jako přírodní antibiotikum (allicin). Obsahují totiž velké množství silic s antibakteriálním účinkem. Kromě toho, že třeba cibule ještě podporuje chuť k jídlu nebo růst vlasů, obsahují obě byliny mnoho vitamínů, minerálních látek a celkově posilují imunitu. Oba zázraky si můžete sami vypěstovat. Česnek sázejte teď v zimě. Při současných mírných zimách ho můžete sázet prakticky kdykoliv. Cibuli sázejte n...