Přeskočit na hlavní obsah

Nejlepší domácí zvíře? Jednoznačně slepice! Pořiďte si je!

Můj přítel je velkým zastáncem slepic :D Tvrdí, že to je nejlepší domácí hospodářské zvíře. A něco na tom je! Pokud byste si chtěli pořídit nějaké užitkové zvíře, slepice je to první co bych vám radila. Jsou totiž nenáročné a za pár zbytků z kuchyně vám poslouží vejci a masem. Pokud uvažujete o chovu slepic a nevíte, kde začít, toto je článek pro vás.


Kus zahrady, pytel pšenice, kurník
 Stačí jim kousek zahrady, se kterou se ale můžete rozloučit, protože jí rozhrabou a rozpeleší. Dále budou potřebovat kurník nebo část stodoly, ve které nocují. Je opravdu důležité je na noc zavírat, protože kuna nebo liška je všudypřítomná. Navíc si v kurníku na slámě udělají hnízdečka, snůšky, kam si budete chodit pro vajíčka. Co se týče stravy, tak slepice si lecos najde sama. Spořádá vám na zahradě broučky a červíky. A nebudete se už muset trápit s tím, že vyhazujete zbytky jídla, slepice si na nich pochutnají a doplní všechny potřebné živiny. Doporučuji ještě koupit pytel pšenice, který stojí pár korun a dohlížet, aby měly slípky stále trochu zrní v misce. Toť vše. Slepice se vám odvděčí čerstvými vajíčky prakticky v bio kvalitě. K lepší kvalitě skořápek nezapomínejte slepici vracet skořápky. Ona je ráda sní a získá tolik potřebný vápník pro tvorbu skořápky nové. Slepice snáší různě, záleží na plemeni, stravě a roční době. Obecně se dá říci, že v zimě je snáška podstatně nižší, proto jidé nakládali v létě vajíčka do vápna nebo uchovávali v písku, hrachu či popelu, aby vydržela přes zimu.


Královský výběh a kurník jak hrad
Chov kuřat
 Pokud si pořídíte i kohouta, což je vždycky pro slepice lepší, můžete si zkusit odchovat i kuřata. Není to sranda. Slepice začne kvokat a je obskočena kohoutem. Následně snese vajíčka a sedí na nich měsíc. Dost často se ale stane, že je z různých důvodů nevysedí. My máme doma líheň, kde vajíčka můžeme uměle zahřívat. Kuřátka pak můžete nechat do chovu a nahradit jimi starší slepice a nebo si je nechat na maso. Kuřata se zabíjejí mladá asi po 4 měsících a to useknutím hlavy. Následně se spaří vařicí vodou, oškubou a vyvrhnou. Slepice můžete zabíjet kdykoliv, ale počítejte, že bude tuhá. Nicméně slepice jsou naprosto nenahraditelné při přípravě polévek a vývarů, a skvělá je i tlakovaná na omáčky (slepice na paprice apod.)

No není to krásné překvapení, jak se vám slípky odměňují!

Letošní kuřata

Výběr plemena
Slepice seženete leckde. Od souseda, na internetu, z velkodrůbežáren, na trzích...Ceny se pohybují podle plemene.
A teď k těm plemenům. Teta má zatím na zahradě 3 plemena slepic, ale já si chci pořídit hejno ještě jedněch slepiček, ale to nebudu prozrazovat, budou další články :D Slepice vkládá svou energii buď do snášení vajec a potom je to nosnice a chováme ji na vajíčka, a nebo vynakládá energii na zvětšování svalů a je to masné zvíře.

Leghorn
My máme nosnice plemene leghorn. Leghornky jsou bílé a vyšlechtěny byli v Itálii. Snáší až 220 vajec ročně. Jsou nevhodné na masný chov, prtoože jsou skutečně vylmi drobné. Typická je jejich plachost a potřeba neustále hledat potravu, takže i když jím poskytnete velký výběh, stejně utíkají. Což je i případ naších děvčat :D


Sussex
Na maso chováme zase slepice Sussex z Anglie. Dosahují váhy až 3 kil, takže jsou ideální k masnému chovu. My máme klasické bílé s černými letkami a ocasem. Jsou to klidná zvířata, která mají bezproblémové mateřství i růst kuřat, tím pádem jsou ideální pro začátečníky chovatele.



 Vyandotky
Poslední námi chované plemeno je kombinované. To znamená, že je vhodné jak na chov masný, tak na produkci vajec. Řeč je v tomto případě o Vyandotkách, toto středně těžké plemeno snese až 180 vajec ročně. Vyšlechtěny byly v USA a jsou v Čechách velmi běžně k vidění v nejrůznějších barevných variantách. Jde o klidné a nenáročné plemeno na chov i stravu.


Řekněte ne klecím
V neposlední řadě tu mám ještě jeden argument, proč si pořídit domácí slepice. Pokud jíte vajíčka, jistě jste slyšeli o klecových chovech, kde slípka nezná den a noc. Nemá si ani kam stoupnout, ostatní slepice, které jsou s ní naskládané na 1 metru čtvrečním jí vyklovávají peří a k jídlu má jen nějakou směs... To přeci chcete ukončit! Takže pokud máte alespoň zahrádečku jako dlaň, dejte si na ní 4 slípky a máte po starostech. Ukončíte trápení a 4 slípkám uděláte z vaší zahrádky ráj na zemi.

Doufám, že jsem vás přesvědčila a brzy vzniknou i další a další chovy a stane se z vás můj kolega chovatel :)

Jak vy se díváte na klecové chovy? Bojujete proti nim? Přemýšlíte o chovu slepic, ale nevíte si s něčím rady?








Komentáře

  1. Hezký den,

    my plánujeme slepičky příští jaro. Budeme si brát taky slepičky z klecových chovů. Do té doby jim musíme všechno v klidu nachystat :-) aby se u nás měly dobře.
    Lucka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...