Přeskočit na hlavní obsah

Nový člen rodiny a vyšívání

Můj bratranec měl včera 12 narozeniny a dostal skutečně krásný dárek. Štěňátko bernského salašnického psa. Jde o silného psa, který byl vyšlechtěn ve Švýcarsku a sloužil hlavně jako hlídač. Nicméně dokázal i nahánět dobytek nebo tahat dvoukolové karky.



Povahou je tento pes vhodný do rodiny s dětmi. Není agresivní, chová se přátelsky i k ostatním zvířatům a cizím lidem. Nesnáší koupání a vodu :) Jedinou nevýhodou je, že často trpí na klouby a dědičné choroby.



Šimon k pejskovi ihned přilnul a dal mu jméno Pepina. Od nového školního roku s ní bude chodit pravidelně na cvičák, tak uvidíme jak mu to půjde. Dospívání naší Pepiny budu sledovat a dokumentovat :)




Já s Pepinou <3

Jsem trochu kreativní a rozhodla jsem se bratrance obdarovat hezkým a praktickým dárkem- kapsičkou pro pamlsky s výšivkou Pepiny. Ke její výrobě jsem potřebovala jen béžové plátno, ze kterého jsem vystřihla obdélník, který jsem později přepůlila a sešila, čímž vznikla kapsa. Na kanavu jsem vyšila pejska, předlohu vám sem přikládám. Stačila mi jen černá, bílá a béžová bavlnka, ještě kousek růžové na jazýček a dva korálky černé barvy jako oči. Vyšivku jsem pak vystřihla a našila na přední stranu pytlíčku. Nahoře jsem pytlík ohla a založila, protáhla provázek a obšila dirku, kterou provázek vylézá ven, aby se pytlík mohl stáhnout. Snad bude dělat radost našemu Šimonovi a bude skrývat dobroty pro Pepinu :) 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Svatý Ján

Svatojánské býlí, ohně, slunovrat, láska, příroda na vrcholu sil. Jak slavíte svatoján vy? Svatý Jan Křtitel Narodil se v Jeruzalémě knězi Zachariáši a jeho ženě Alžbětě, příbuzné Panny Marie.Ve svých třiceti letech odešel do pouště, kde žil asketickým životem. Po návratu začal křtít lid v řece Jordán. Jeho vliv a obliba stoupaly. Začal kritizovat společnost a mimo jiné i Heroda Antipu za to, že si vzal za ženu sestru jeho bratra. Prostřednictvím Salome, která krásle očarovala tancem, pak Jan Křtitel přišel o hlavu. Dodnes je patronem tkalců, kožešníků, zpěváků, tanečníků, muzikantů a dalších.  Svatojánská noc Během této noci se tančilo okolo ohňů a oslavovala se síla země, která je právě v době letního slunovratu na vrcholu. Mladé páry skákaly přes ohně a který se nepopáli, ten měl zůstat do smrti spolu. Děvčata házela přes oheň a nebo do řeky věnečky, čímž se symbolicky oddávala chlapci, který věnec chatil. Od svatojánského hně se zapalovala košťata. Ta se pak vyh...

Domácí mlékař 3. díl: Naturální sýr se syřidlem

Výroba přírodního sýra je skutečně jednoduchá. Potřebujete jen mléko a syřidlo. Můžete samosebou použít i nějakou kulturu na zjemnění chuti,  ale to už nechávám na vás. Pokud budete sýry dělat sporadicky, stačí vám hrnec a teploměr. Jestli se chcete ale mlékaření věnovat více, zkuste si koupit nahřívací lodny, které po nastavení udrží teplotu podle vašeho přání.  Potřebovat budeme libovolné množství mléka, ale doporučuji dělat alespoň ze dvou litrů. Samosebou potřebujeme čerstvé mléko, ne krabicové. Já mám mléko z našeho mlékomatu. Mléko ohřejeme na 35 stupňů. V převařené vodě si rozmícháme syřidlo. Postupujeme podle návodu na sklenici. Syřidlo se dá koupit přes internet a je poměrně drahé, používá se ho však jen pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouhou dobu.Vodu se syřidlem za stálého míchání vlijeme do mléka. Mléko stále necháme na teplotě 35 stupňů a počkáme asi 40 minut. Toť vše. Po uplynutí doby se vytvoří sýřenina, mléko se srazí. Sýřeninu no...

Kachnobraní

Máme tu podzim a blížící se posvícení. To je čas, kdy musí husy trpět za zradu svatého Martina. My husy nemáme, takže to odnesou kachny. Když se nám narodil sirotek chocholaté kachny, rozhodla se teta, že mu pořídí kamarády. Koupili jsme 10 kachen pižmovek. Ty u nás od dubna do října dováděly, čachtaly se ve vodě, prolézaly ten náš 12x10 zahradní prales, ve kterém hledaly hmyzáky a krmily se jen pšenicí a syrovátkou. Bohužel, přišel jejich čas a to právě včera.  Kachny jsme pochytaly a můj šikovný skoromanžel jim jedním úderem srazil hlavy. Tím, že na nás byly zvyklé až do poslední chvíle nic netušily.  Když zabíjíme takto více zvířat najednou, používáme škubačku. Ušetří vám opravdu mnoho práce.  Zvíře ale před použitím škubačky musíte spařit. Používáme vodu, která dosáhla 79 stupňů. Méně kachnu nespaří, a více se také nedoporučuje, kachtě to poruší kůži. Zvíře ve vodě pořádně vykoupejte ze všech stran, aby se voda dostala i pod křídla. S vodními...